Nejšťastnější mechanik světa? Téměř nový klenot na kolech koupil za pár korun

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 28. května 2018, 16:05 Aktualizováno 28.5.2018, 17:00 Google+

Snili jste někdy o nálezu vzácného a zachovalého automobilu, který by čekal na své objevení pod letitými vrstvami prachu ve stodole nedaleko vašeho domu? Je to jeden z častých snů milovníků klasických automobilů, ovšem splní se jen málokomu. Jeden mechanik z Arizony však měl to štěstí, že se díky své zvědavosti dostal k vlastnictví vozu, který mu můžeme všichni závidět.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Před 25 lety ukradená Toyota MR2 měla najeto pouze 2351 km a kromě chybějících sedaček a poškozených kabelů byla ve skvělém stavu

Před 25 lety ukradená Toyota MR2 měla najeto pouze 2351 km a kromě chybějících sedaček a poškozených kabelů byla ve skvělém stavu | foto: Reddit.com

Sdílejte článek

Mechanik Nick Dawson se na Redditu pochlubil příběhem, který zní až neuvěřitelně. Když Nick nastupoval do nové práce, všiml si, že kousek od dílny stojí odstavená bílá Toyota MR2. Roky ubíhaly, Toyota se ani nehnula a v Nickovi se pomalu probouzela přirozená zvědavost. Vůz zde totiž podle některých informací mohl stát už téměř dvě desetiletí, což naznačovalo velké potíže.

Dawson se však nenechal odradit a začal se o vůz zajímat do hloubky. Když se konečně dostal dovnitř, nemohl uvěřit svým očím. Pohled na tachometru totiž odhalil, že tahle zachovalá Toyota má najeto pouhých 1461 mil, tedy cca 2351 km. Navíc se nejednalo o žádnou bídu na kolech, ale o variantu SW22, která má motor přeplňovaný turbodmychadlem.

Když se tohle Dawson dozvěděl, vydal se za majitelem servisu, od kterého přišla další várka zajímavých informací. Vůz byl do servisu odtažen před 18 lety a majitel servisu mluvil s majitelem vozidla pouze jednou. Majitel vozu žádal mechaniky jen aby automobil rozchodili, ačkoliv v interiéru byly různě vytahané a poškozené dráty a sedačky chyběly úplně. To byl ovšem jediný kontakt, jaký kdy mezi servisem a majitelem vozidla proběhl.

Přijde vám to podivné? Nemýlíte se. Během pátrání po historii vozu se totiž nabízelo, že by mohlo jít o kradený automobil. Dawson to přesto riskl a s majitelem servisu se domluvil na odkoupení Toyoty za 500 dolarů, tedy cca 11 000 Kč. Poté okamžitě začal s papírováním, aby si mohl automobil legálně přivlastnit i v očích úřadů. Během tohoto procesu se však potvrdilo, že automobil byl skutečně v roce 1993 ukraden z dealerství Toyoty a od té doby se po něm slehla zem. Do servisu proto přijela policie, Toyotu naložila a odvezla.

Dawson měl však zatracené štěstí. Policie sice kontaktovala původního majitele, tedy dealerství Toyoty, to však nechtělo mít s vozem postrádajícím interiér a část elektroniky nic společného. Jakkoliv si myslíme, že většina ostatních dealerství by po voze skočila, tohle dealerství se vozu dobrovolně vzdalo a přenechalo ho novému majiteli.

Po krátké bitvě s úřady se tak Toyota MR2 stala oficiálně majetkem Nicka Dawsona, který ji mohl začít renovovat. Vůz dostal nové sedačky, novou elektroniku, odstranily se drobné problémy a vůz se mohl vrátit na silnice v plné síle. Dawson prý v současnosti využívá vůz ke každodennímu ježdění, ovšem brzy se chystá udělat z něj jen víkendovou záležitost, aby udržel co nejnižší nájezd a příkladný stav vozu. Na rozdíl od většiny podobných nálezců se však podle svých slov nechystá vůz hned prodávat.

Vytisknout

Diskuze: Nejšťastnější mechanik světa? Téměř nový klenot na kolech koupil za pár korun

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Porsche představilo nejikoničtější model z každé dekády své historie

Ikonická Porsche minulých dekád? Tohle je 7 největších skvostů

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud