Zbavit se zápachu cigaret v interiéru je obtížné, nikoliv však nemožné

AutoRoad.cz, 18. dubna 2017, 14:09 Google+

V inzerátech autobazarů se často objevuje formulka "Vůz po nekuřákovi", která má pro mnoho kupujících zásadní význam. Co ale dělat v případě, kdy vůz uvnitř opravdu silně zapáchá po cigaretovém dýmu a vy ho přesto toužíte mít? Dá se vůbec takový "interiér" trvale vyčistit?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Zbavit se zápachu cigaret v interiéru je obtížné, nikoliv však nemožné

Zbavit se zápachu cigaret v interiéru je obtížné, nikoliv však nemožné | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Boj se zápachem z cigaret se dá rozdělit do tří kategorií, možná bychom je mohli nazvat spíše i etapami. Vždy je potřeba zbavit se nejdříve usazenin fyzickou cestou. Tedy zbavit se popílku na palubní desce a v čalounění - což můžeme i vlastními silami. Pak je potřeba vzít k ruce chemii, která nám pomůže odstranit zápach zažraný do látek a čalounění. Pokud se ale zápachu v automobilu nezbavíte ani opakováním prvních dvou možností, je potřeba nasadit těžkou mechanizaci. Nejlépe pak svěřit automobil do rukou profesionálů.

1. etapa: Hrubý úklid

Vyndejte popelník, pořádně ho vymyjte, vyčistěte a klidně ho vykoupejte v osvěžovači vzduchu. Poté se chopte vysavače, a celý vůz důkladně vyluxujte. Nezapomínejte na strop a důkladnou péči věnujte okolí řidičova okénka. To si totiž většina kuřáků stahuje s mylnou představou, že jím odejde všechen dým. Ten se ale v čalounění, pásech a nejbližším okolí okénka usazuje a později zapáchá.

Nic nepokazíte ani desinfekcí ventilačního systému a výměnou kabinového filtru. Celou první etapu můžete zakončit použitím osvěžovače a pravidelným větráním automobilu.

2. etapa: Chemické prostředky

Použití chemie se rozhodně nevyhnete, zvláště pokud chcete mít interiér opravdu čistý. Dnešní trh už je naštěstí dostatečně zásoben různými čistícími prostředky na všechny typy materiálů, které se v automobilu mohou vyskytnout, ať už jde o plasty, látku či kůži. Pokud byste ale nemohli nic vhodného najít, chybu neuděláte ani s univerzálními čističi na příslušné materiály, které najdete v každé drogerii.

Vždy si působení těchto prostředků zkontrolujte na nějakém méně viditelném místě. Jakmile máte jistotu, že nedojde k poškození, vrhněte se na pečlivé drhnutí každého kousku interiéru. V případě čističů čalounění a koberců klidně použijte kartáček a prostředek do látky zapracujte - vždy podle instrukcí výrobce. Nezapomínejte na pásy ani na hůře přístupné prostory pod sedačkami nebo na jejich bocích. Pokud to bude nutné, klidně sedačky demontujte. Výsledek tím jen posílíte. 

3. Etapa: Profesionální mechanizace

Zápach z cigaret je prevít, a pokud se ho ani usilovným a opakovaným čištěním nezbavite, nezbývá jiná varianta, než svěřit vůz odborníkům. Ti většinou používají speciální průmyslové nástroje jako tepovací vysavače, parní čističe či ozónové čističe a nástavce pro špatně přístupná místa. Také mají v použití těchto nástrojů praxi, takže i když možná některý z těchto nástrojů vlastníte, profesionálové by měli být schopni zajistit vám lepší výsledky za kratší čas, který vy můžete strávit příjemnějšími činnostmi. Zvlášť na jaře se navíc tyto úklidové společnosti předhánějí s akcemi na slevových portálech. Správným načasováním tak můžete ušetřit nemalý peníz.

Celý pokus o zbavení se zápachu v interiéru můžete ještě podpořit pravidelným větráním a pár osvědčenými babskými radami. Tou první je rozmístění prodyšných balíčků s namletou kávou v interiéru vozu. Káva má totiž vlastnost pohlcovat pachy. Další možností je použití jedlé sody jako univerzálního čističe na koberce i jako pohlcovače pachů. Jedlou sodu stačí kartáčkem zapracovat do koberce, nechat alespoň 30 minut působit, a poté vysát. Na plasty a skla můžete použít roztok vody a octa v poměru cca 1 ku 8.

Vytisknout

Diskuze: Zbavit se zápachu cigaret v interiéru je obtížné, nikoliv však nemožné

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Nejmenovaný autobazar

Kupujete ojetinu mimo autobazar? Češi se bojí, přesto se takových aut ročně…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud