Škoda Afriq, to je hodně drsný koncept žáků. Inspirace je jasná...

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 25. listopadu 2021, 09:49 Google+

ŠKODA AFRIQ na start! 25 žáků Středního odborného učiliště dává tímto jménem vozu hned dva významy. Závodní verze městského SUV ŠKODA KAMIQ, která vzniká ve spolupráci se ŠKODA Motorsport, připomíná legendární Rally Dakar v Africe. Jméno ŠKODA AFRIQ se však skvěle hodí i z jiného důvodu: Od začátku letošního roku zodpovídá ŠKODA AUTO za veškeré aktivity koncernu Volkswagen v severní Africe.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Afriq

Škoda Afriq | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Při vývoji osmého žákovského vozu ŠKODA žáci Středního odborného učiliště tento rok poprvé v historii tradičního projektu spolupracují se ŠKODA Motorsport a těží přitom ze 120 let zkušeností v motoristickém sportu. Městské SUV ŠKODA KAMIQ, které poprvé tvoří základ závodního žákovského automobilu, svým vzhledem připomíná vozy z legendární Rally Dakar. Tato tradiční dálková rally má kořeny právě v pouštích severní a západní Afriky.

Žáci sami vytvářejí velkolepě navržené a ručně vyrobené unikáty od prvního tahu tužkou. Vůz AFRIQ je dlouhý 4, 362 milimetrů a má rozvor 2, 649 milimetrů. S podporou mistrů odborného výcviku a zkušených pracovníků z oblastí technického vývoje, designu a výroby a poprvé i ze ŠKODA Motorsport, žáci zrealizovali řadu nových neobvyklých nápadů.

img-responsive

Škoda Afriq | foto: Škoda Auto

„Je skvělé vidět, kolik nadšení a kreativity vložili naši žáci do tohoto projektu. Ve spolupráci s mistry odborného výcviku, kteří naše studenty provází s vysokým osobním nasazením a pečlivě s nimi pracují na všech detailech, realizují účastníci projektu každý rok nápady, které překvapí i odborníky. Žáci vždy dokáží dát svému vysněnému vozu jedinečný charakter.”

Zdeněk Stanke, vedoucí týmu ze ŠKODA Academy

 

ŠKODA AUTO řídí aktivity koncernu Volkswagen v severní Africe

Osmý žákovský vůz ŠKODA se váže i ke koncernové odpovědnosti ŠKODA AUTO za region severní Afriky. Stejně jako v Indii a v Rusku je český výrobce automobilů i zde zodpovědný za veškeré aktivity skupiny Volkswagen v Egyptě, Tunisku, Maroku a Alžírsku. Pod vedením Arwy Oeljeklaus zde automobilka od 1. ledna 2021 rozvíjí nové trhy s potenciálem růstu. Tento projekt představuje v rámci nové firemní strategie „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030“ jednu za tří hlavních priorit EXPAND, ENGAGE a EXPLORE. Pod heslem „EXPLORE“ usiluje ŠKODA AUTO o to, aby se do roku 2030 stala vedoucím evropským výrobcem automobilů v Indii, Rusku a v severní Africe.

„Jménem AFRIQ a poctou nového žákovského vozu ke kořenům Rally Dakar na africkém kontinentu, žáci zvyšují povědomí o nově přidělené odpovědnosti společnosti ŠKODA AUTO za region severní Afriky. Podobně jako v Indii a v Rusku chceme i na africkém kontinentu přinést naše know-how do dynamicky se rozvíjejících regionů, abychom efektivně využili již existující synergie koncernu.“

Arwa Oeljeklaus, vedoucí Řízení regionu Severní Afrika

img-responsive

Škoda 130 LR | foto: youtube.com

Zkušenosti značky ŠKODA na Rally Dakar

Ve 40. ročníku pouštní rally v roce 2018 se model KODIAQ jako vůbec první vůz značky ŠKODA zúčastnil této pravděpodobně nejnáročnější rally na světě. Velké SUV značky ŠKODA bylo v Jižní Americe využíváno jako doprovodné vozidlo českého týmu BARTH Racing a v sériovém provedení bez problémů zvládlo téměř 10 000 kilometrů přes Peru, Bolívii a Argentinu – v některých případech v nadmořské výšce přes 4 500 metrů. V roce 2021 se Rally Dakar zúčastnil v kategorii Classic automobil ŠKODA 130 LR, bývalý tovární vůz z 80. let. Do cíle dorazil po více než 7600 kilometrech přes území Saúdské Arábie a dokonce slavil etapové vítězství a několik třetích míst.

Žáci Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi již od roku 2014 každoročně plánují, vyvíjí a staví zajímavý koncepční vůz. Projekt žákovského vozu je v České republice ojedinělý a nabízí budoucím kvalifikovaným pracovníkům možnost prokázat svůj talent a dovednosti ve spolupráci s odborníky z výroby, designu a dalších oddělení automobilky. Žáci díky tomu získávají přehled o mnoha různých útvarech společnosti. Učí se pracovat v týmu a na projektu kombinovat plánování s praktickou realizací, včetně prezentace své práce členům představenstva. Žákovský vůz je jedním z nejdůležitějších projektů ŠKODA Academy, který působivě dokládá vysokou úroveň výuky na Středním odborném učilišti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi, založeném již v roce 1927.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Afriq, to je hodně drsný koncept žáků. Inspirace je jasná...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Čekalo se, jak dopadne Tesla. Respektovaná Consumer Reports se vyjádřila ke…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud