Škoda vyrobila dvoumilionté SUV

AutoRoad.cz, 2. března 2021, 01:35 Google+

V hlavním výrobním závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi dnes sjel z linky dvoumiliontý vůz kategorie Sports Utility Vehicle (SUV). Jubilejní automobil je současně 250 000. vůz modelové řady ŠKODA KAMIQ. Velký úspěch aktuálních modelových řad značky ŠKODA z kategorie SUV dokládá i pohled na dodávky zákazníkům v roce 2020 – modely ŠKODA KODIAQ, KAROQ a KAMIQ představují zhruba 40 procent všech celosvětově vyrobených vozů automobilky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Kamiq Monte Carlo

Škoda Kamiq Monte Carlo | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby a logistiky, vysvětluje: „Dosažení hranice dvou milionů vyrobených SUV „made by ŠKODA“ je skvělým dokladem osobního nasazení a schopností našich zaměstnanců. Dvoumiliontý automobil je zároveň i 250 000. vůz modelové řady ŠKODA KAMIQ – díky tomu představuje toto výrobní jubileum zcela mimořádný milník.“

Se světovou premiérou modelu ŠKODA YETI v roce 2009 položila automobilka základní kámen svých úspěchů v segmentu SUV. Až do ukončení výroby v roce 2017 sjelo z linek 685 500 kusů tohoto oblíbeného modelu. Na počátku své SUV ofenzívy představila společnost ŠKODA AUTO v témže roce i modely ŠKODA KODIAQ a ŠKODA KAROQ. S klasickými přednostmi vozů značky ŠKODA – emocionálním designem, velkorysou nabídkou prostoru a vysokou praktičností – navázaly oba tyto automobily na úspěchy modelu ŠKODA YETI: Do dnešního dne vyrobila automobilka ŠKODA celkem 593 600 vozů ŠKODA KODIAQ a 454 800 vozů ŠKODA KAROQ.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

V roce 2019 doplnil modelové portfolio automobilky model ŠKODA KAMIQ, který paletu SUV značky ŠKODA rozšířil do segmentu SUV třídy A0. V dynamicky rostoucím segmentu městských SUV spojuje typické přednosti automobilů této kategorie – má větší světlou výšku, vyšší pozici sezení, agilitu kompaktního vozu a pro značku typický emocionální design. Tyto vlastnosti oceňují zákazníci na celém světě, a tak je i díky tomu dvoumilionté vyrobené SUV značky ŠKODA zároveň i 250 000. vozem modelové řady ŠKODA KAMIQ. Kromě výbavových řad Active, Ambition a Style je v nabídce i verze ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO*, jež se vyznačuje dynamickým sportovním designem. Nedávno bylo představeno i provedení ŠKODA KAMIQ SCOUTLINE s robustním offroadovým vzhledem.

V září 2020 měl světovou premiéru zcela mimořádný model kategorie SUV: ŠKODA ENYAQ iV s čistě elektrickým bateriovým pohonem je prvním modelem české automobilky, postaveným na základě modulární elektrifikované platformy koncernu Volkswagen. S tímto vozem učinila značka ŠKODA důležitý krok v realizaci své strategie elektromobility. ŠKODA ENYAQ iV je navíc také jediným automobilem na bázi modulární elektrifikované platformy (MEB), který vzniká v Evropě mimo území Německa. Kromě pohonu zadních nebo všech kol si může zákazník zvolit ze tří velikostí baterií a pěti výkonnostních stupňů elektromotoru od 109 do 225 kW (148 až 306 k). Dojezd více než 520  kilometrů** zcela vyhovuje pro běžné využití.. Společnost ŠKODA AUTO ve svém závodě v Mladé Boleslavi dosud vyrobila zhruba 1100 vozů řady ENYAQ iV.

V České republice vyrábí společnost ŠKODA AUTO své modely kategorie SUV v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách. V hlavním výrobním závodě společnosti v Mladé Boleslavi vedle modelu ŠKODA KAMIQ vznikají i modely ŠKODA ENYAQ iV a ŠKODA KAROQ. Tento model vyrábí ŠKODA také v závodě Kvasiny, kde kromě něj sjíždí z linky i ŠKODA KODIAQ. Mimo Českou republiku vyrábí automobilka své modely kategorie SUV i v Číně, Rusku, Indii, na Ukrajině a na Slovensku. Na svém celosvětově největším trhu – v Číně – nabízí značka ŠKODA navíc i dva pro tento trh specifické deriváty KAMIQ GT a KODIAQ GT. Čína je tak jediným trhem, na kterém aktuální modelové portfolio značky ŠKODA zahrnuje celkem pět modelů kategorie SUV. V březnu bude mít v Indii světovou premiéru model ŠKODA KUSHAQ, který je jako první sériový model automobilky postaven na platformě MQB-A0-IN, tedy na verzi modulární platformy s příčně umístěným motorem, kterou společnost ŠKODA AUTO upravila speciálně pro tamní trh. Jako první z několika kompaktních modelů v rámci projektu INDIA 2.0 představuje ŠKODA KUSHAQ pro automobilku v Indii vstup do nové éry. Jeho světová premiéra se uskuteční 18. března 2021.

* Monte-Carlo je zapsaná ochranná známka Monaco Brands.
** Předběžné hodnoty

Vytisknout

Diskuze: Škoda vyrobila dvoumilionté SUV

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota Yaris

Prestižní anketa evropské Auto roku 2021 zná vítěze

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud