Vítězství pro Bohouše

RallyZone.cz, 16. července 2019, 18:39 Google+

Petr Semerád s Jirkou Hlávkou mají za sebou svoji druhou soutěž velkého mistráku – Rally Bohemia.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Archiv jezdce

Sdílejte článek

Po premiéře v Hustopečích, kde jim stopku vystavil někým vytažený betonový antikat a z toho plynoucí havárie, byla hlavní otázka, zda tým Brynda Racing dokáže poškozený vůz Opel Adam R2 dát vůbec do Bohemky dohromady. „Tým odvedl fantastickou práci, když se jim povedlo auto opravit na poslední chvíli ve čtvrtek večer. My tak mohli na Bohemce odstartovat,“ ocenil před soutěží přístup a skvělou práci týmu Petr Semerád.

Dobrá nálada vydržela týmu i do startu soutěže. A jako každý rok zajeli „k Bohoušovi“. „Letos je to už 7 let, co nás Bohouš Ceplecha opustil. Trochu jsme tam uklidili, zapálili svíčky a dlouho vzpomínali. Chtěli jsme zajet dobrý výsledek i pro něj, protože věříme, že nás tam nahoře pořád sleduje,“ přiznal se slzami v očích Jirka.

Tým se pak zúčastnil předstartovní autogramiády. „Jedeme sbírat zkušenosti, chceme najet, pokud možno bezpečně, co nejvíce kilometrů a dojet to cíle,“ prozradil taktiku do soutěže Petr. A co říkal na nové tratě Jirka? “Tratě se mně moc líbí, ty nové vložky, co se jedou v sobotu, jsou úžasné. Všechny hrozně náročné a pěkné. Pořadatel odvedl fantastickou práci!“

Pochvala pro pořadatele ale vydržela jen startu úvodní speciálky v Sosnové. „Měli jsme startovat mezi prvními po půl sedmé, nakonec jsme ale odstartovali až po třech hodinách v půl desáté. Už za deště, navíc bez světelné rampy, kterou jsme samozřejmě nebrali. Největší problém byl ale v tom, jak to rozdělilo startovní pořadí ve třídě. Někdo jel na začátku, ale třeba takový Honza Talaš ještě hodinu po nás. A to vše kvůli nějakým elektronesmyslům, které nikoho nezajímají,“ nebral si servítky Jirka.

Páteční nepříjemnost ale oba hodili rychle za hlavu a ztrátu začali v sobotu rychlými a konstantními časy rychle stahovat. Po RZ11, kde mimochodem i díky spoustě defektů jezdců ze špičky dojeli 7. absolutně, se již dostali nejen do vedení ve třídě 6, ale i mezi všemi dvoukolkami. Když pak musel odstoupit i René Dohnal, měli najednou docela pohodlný náskok do nedělní závěrečné etapy. „Sobota nám hodně sedla. Celkem se nám povedla i volba pneumatik, i když ideální volba neexistovala. Někde pršelo a na další zkoušce zase bylo skoro sucho. S neustálou změnou podmínek jsme se ale vypořádali dobře, Adam fungoval skvěle a fakt nás to bavilo,“ neskrýval nadšení v cíli etapy Petr. A Jirka dodal ještě jednu důležitou věc. „Díky tomu, že zkoušky byly nové pro všechny, tak jsme neměli nevýhodu v neznalosti trati. A ještě jednou musím ty sobotní nové zkoušky pochválit. Sice kratší, ale opravdu zajímavé, navíc s krátkými přejezdy, takže to krásně odsýpalo.“

Plány na neděli se nijak neměnily, navíc s určitým náskokem bylo klíčové neudělat chybu a dojet do cíle. Jenže do cíle stále chybělo sedm náročných zkoušek včetně dlouhého Radostína a opět nestálé počasí naznačovalo, že jednoduché to rozhodně nebude. O tom se nakonec přesvědčilo i mnoho posádek před nimi, které do cíle nedojely. Po druhém průjezdu Chloudova, tedy po RZ18, vedli Petr s Jirkou ve dvoukolkách o 35 vteřin. Před nimi byl „už“ jen druhý průjezd náročného Radostína a závěrečná speciálka v ulicích Mladé Boleslavi.

Jenže náročný a mokrý Radostín vytrestal nakonec i je. „Jak začalo pršet, tak jsme na předek stačili přezout mokré pneumatiky, ale na zadku zůstaly slicky. V jedné opravu pomalé zatáčce bylo vytaháno a my udělali hodiny v rychlosti nějakých 15 km/h. Přední kola zůstala na trávě a já místo toho, abych z toho vycouval, jsem se rozhodl to projet dopředu a přes trávu se dostat zpět na silnici. Bohužel na hraně silnice se auto zaseklo a my nemohli vyjet. Nakonec nás vytlačili diváci, za což jim moc děkuji. Nechali jsme tam nějakých 50 vteřin a přišli o vedení ve dvoukolkách,“ popsal důvod ztráty Petr.

I přes skvělý výkon v ulicích Mladé Boleslavi jim nakonec vítězství ve dvoukolkách uniklo o necelých 14 vteřin. V týmu ale jednoznačně převládá spokojenost. První dojetá soutěž velkého mistráku, vítězství ve třídě 6, vítězství v etapě a hlavně rychlé časy bez větších krizovek ukázaly, že tým jde správnou cestou. „Počasí nám dalo zabrat, ale nabrali jsme spoustu zkušeností a já jsem maximálně spokojen. Soutěž byla nádherná a těžká zároveň a jsem rád, že jsme se dokázali vyhnout defektům. Bohouš, kluk jeden ušatej, na nás všechny dává pozor a já mu za to chci moc poděkovat. To vítězství je pro něj,“ nezapomněl ani v cíli na Bohouše Petr.

„Chceme poděkovat vše našim partnerům, především pak Rockstar a týmu Brynda Racing. Uvidíme se na Barumce, kde opět pojedeme i v rámci Evropy,“ prozradil další plány Jirka. Tak za měsíc na shledanou.

 Autor: Tomáš Wanka

Vytisknout

Diskuze: Vítězství pro Bohouše

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia Historic ovládl Vlastimil Neumann na Fordu Escort RS Cosworth

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud