Elektronická parkovací brzda: Jak vlastně funguje a jaké benefity přináší?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 10. srpna 2018, 11:14 Google+

Parkovací brzda, které většina z nás stále přezdívá ruční brzda, měla dlouhá léta podobu páky ve středovém panelu, případně menšího pedálu, který ovládal řidič levou nohou. V posledních letech však tradiční parkovací brzdy nahrazuje parkovací brzda elektronická, označovaná jako EPB, kterou před lety jako vůbec první představilo BMW.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační fto

Ilustrační fto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Když začátkem nového tisíciletí představila automobilka svou novou generaci řady 7, která nesla označení E65, odstartovala tím malou revoluci. Chris Bangle, tehdejší šéf designového oddělení, si vzhledem nové sedmičkové řady vytvořil řadu nových nepřátel, pro nás je však podstatnější interiér.

I tam se odehrála řada výrazných změn, která přivedla řadu 7 do nového tisíciletí. Ne všechny novinky se setkaly s úspěchem a řada lidí dodnes nemá generaci e65 příliš v lásce. Byl to však první vůz, u kterého se parkovací brzda proměnila v malé tlačítko, které bylo umístěné nalevo od ovládání světlometů.

Na samotném fungování parkovací brzdy se však příliš nezměnilo - stále po její aktivaci docházelo k přimáčknutí zadních brzdových destiček ke kotoučů. A zatímco dříve k tomu docházelo prostřednictvím lanek, která vedla od páky / pedálu ruční brzdy až k samotným brzdám, dnes existuje hned několik možných variant se stejným výsledkem.

První ze dvou nejčastějších variant systémů elektronických parkovacích brzd (dále jen EPB) opět pracuje s mechanickými kabely. Ty se však nyní netáhnout přes celý automobil a nejsou přímo ovládány řidičem, jak uvádí Jalopnik.

Místo toho vede kabel od každého brzdiče do zařízení vybaveného dálkově ovládaným elektromotorem a řídící jednotkou, která čeká na povel od spínače v kabině. Jakmile řidič stiskne tlačítko EPB, elektromotor začne oba motory přitahovat a tím se destičky přitisknou na kotouče a vůz je zabrzděný.

Tyto motory bývají umístěny v zadní části vozu a například BMW e65 mělo motorek umístěný pod podlahou zavazadlového prostoru, což usnadňovalo servis. A ten byl bohužel potřeba celkem často, neboť některá ozubená kola byla vyrobena z plastu a tak docházelo k jejich rychlému opotřebení.

Elektronická parkovací brzda využívající lanovody | zdroj: youtube.com

Díky videu z kanálu Auto Servise Professional, kde je vidět oprava systému, si však můžeme snadno prohlédnout jeho funkci. Samotný systém je však poměrně jednoduchý a jeho velkou předností je možnost využívání standardních dílů.

Druhé nejčastěji využívané řešení systémů EPB se už zbavilo mechanických kabelů a nahradilo je elektromotorky. Systém, který je integrovaný do brzdiče, využívá malé elektromotory, které na každé straně přitlačí brzdové destičky ke kotouči. To dobře ukazuje i tato animace.

Elektronická parkovací brzda využívající elektromotorky integrované do brzdiče | zdroj: youtube.com

Auto Service Professional navíc poukazuje na skutečnost, že toto řešení je prostorově nenáročné a současně umožňuje snazší integraci systému parkovací brzdy do počítačem řízeného systému celého automobilu. 

Vraťme se ale na chvíli ještě k onomu BMW řady 7 e65. Jak připomíná web Jalopnik, který se tématu věnoval, tisková zpráva automobilky uvádí, že nový systém elektronické parkovací brzdy má mít vliv na komfort i bezpečnost vozu. Elektronická parkovací brzda totiž umožňovala aktivaci s každým zastavením, což výrazně usnadňovalo například rozjezdy do kopce. Naopak při nouzových situacích naopak stačilo zmáčknout tlačítko a parkovací brzda se přeměnila v brzdu záchranou a pomohla vůz opět dostat pod kontrolu.

Dalším pozitivem byla ochrana automobilu před "neoprávněným" použitím. Brzdy byly jednoduše aktivovány s každým vypnutím motoru a k jejich odblokování bylo potřeba, aby vůz detekoval elektronický klíč. Jednou z mnoha výhod elektronické parkovací brzdy je pak i spolupráce se systémy jako kontrola trakce nebo parkovací asistent, díky čemuž mohl vůz předcházet rizikovým situacím / otlučení vozu při parkování.

img-responsive

Absence páky ruční brzdy umožňuje automobilce více si vyhrát s designem interiéru (BMW M5 Competition) | foto: BMW

Ovšem i pokud se oprostíme od komfortu a bezpečnosti, stále najdeme jeden podstatný přínos parkovacích brzd. O tom se kdysi v rozhovoru pro Jalopnik rozhovořil jeden z lidí pracujících pro Koenigsegg, podle kterého umožnila absence páky ruční brzdy a lanovodů více variability v navrhování interiéru.

Jednou z mála nevýhod tak bude nejspíš jen nemožnost dostat vůz do řízeného smyku včasný zatažením a povolením páky ruční brzdy. To však stejně nebude majoritu řidičů zajímat, neboť mnohem podstatnějšími faktory bude právě ono pohodlí, bezpečí a blbuvzdornost systému. 

Vytisknout

Diskuze: Elektronická parkovací brzda: Jak vlastně funguje a jaké benefity přináší?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Volič automatické převodovky

Automatická převodovka: Jaké chyby s ní nejčastěji děláme?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud