Automatické sněhové řetězy (2:55) | video: youtube.com

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Výraz „zlaté české ručičky" je stále aktuální pro shrnutí důvtipu, chytrosti a šikovnosti českých vynálezců. Inženýr Petr Gross musel jednou v zimě při dešti na své auto montovat sněhové řetězy, navíc oblečen formálně v bílé košili s kravatou, a právě tento nepříjemný proces mu nakonec vnuknul brilantní nápad.

Jeho automatické sněhové „řetězy" už sice s řetězy nemají mnoho společného, ale nutnou dávku trakce vám zajistí stále. Ačkoliv trochu jiným způsobem.

Celé zařízení uchytíte na kolo přes malou poklici, která je v zimním období permanentně připnutá na disku kola automobilu. V tom vlastně spočívá celá instalace.

Aktivace „řetězů", respektive čelistí s protiskluzovými hřeby, které obejmou pneumatiku za jízdy, je ovládáno dálkovým ovladačem. Prvotní nasazení vynálezu na kola tak trvá pouze pár vteřin. Vysunout protiskluzové čelisti na pneumatiky pak můžete kdykoliv je to potřeba.

V tuto dobu je zařízení dostupné jen pro osobní auta (kola o velikosti 15 až 18 palců, na větších se pracuje). Gross chce ale letos začít vyrábět verze i pro autobusy a nákladní vozidla. Vynález má patentovaný ve většině evropských zemí a je homologovaný pro provoz na českých silnicích. Později chce prodej směřovat i do USA a Kanady.

– AutoRoad.cz

reklama