Audi má ideální tlmuiče pro české silnice, zvyšují komfort a snižují emise

ar6, 11. srpna 2016, 11:08 Google+

Rekuperace energie dnes hraje důležitou roli především u pohonných jednotek, kde pomáhá například při pružném zrychlení. V budoucnu by ale podobným systémem mohly být vybaveny i tlumiče. Alespoň to tvrdí Audi, které testuje řešení zvané eROT, v překladu elektromechanické rotační tlumiče.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi připravuje elektromechanické tlumiče eROT.

Audi připravuje elektromechanické tlumiče eROT. | foto: Audi

Sdílejte článek

Klasickým hydraulickým tlumičům zdá se odzvonilo. Stále častěji se objevují tlumiče adaptivní, v budoucnu by mohly automobilky sázet na elektromechanické rotační tlumiče (eROT). Tak nazývá Audi svůj prototyp tlumičů, umožňující rekuperaci energie. „Každý výmol, každá nerovnost, každá zatáčka je zdrojem pohybové energie, která je pohlcována současnými tlumiči a přeměňována na ztrátové teplo,“ vysvětluje princip nového řešení Stefan Knirsch, člen představenstva Audi, zodpovědný za technický vývoj. „Tuto energii se nyní chystáme využívat pomocí nového systému elektromechanických tlumičů, který je součástí palubní elektrické sítě s napětím 48 V. Navíc tím společně s našimi zákazníky získáváme zcela nové možnosti pro regulaci podvozku,“ dodává.

Na první pohled systém pracuje jako běžné aktivně řízené tlumiče. Přizpůsobuje se tak vozovce a stylu jízdy řidiče, prostřednictvím softwaru pak lze libovolně definovat charakteristiku tlumičů. Audi se však povedlo vyřešit vzájemnou závislost mezi fázemi stlačování. U systému eROT je charakteristika tlumení při pohybu kola nahoru komfortně měkká, aniž by to negativně ovlivňovalo tuhé tlumení ve fázi, kdy se kolo pohybuje dolů. Další výhodou nového systému je jeho geometrie. Horizontálně uložené točivé elektrické stroje nahrazují svislé teleskopické tlumiče zadní nápravy, z čehož plyne výhoda i pro zavazadlový prostor.

Ještě zajímavější je však fakt, že celé řešení umí přeměňovat kinetickou energii kol (ta se pohybují prostřednictvím ramen) při pohybu nahoru a dolů během propružení na elektrickou energii. Zachycený pohyb je následně přenášen prostřednictvím převodovky do točivého elektromotoru, který ve funkci generátoru vyrábí elektrickou energii. Jak už bylo řečeno, nedílnou součástí systému eROT je palubní elektrická síť s napětím 48 V, jejíž lithium-iontový akumulátor nabízí kapacitu 0,5 kWh a výkon 13 kW. Stejnosměrný měnič pak propojuje 48V vedlejší palubní elektrickou síť s 12V hlavní palubní elektrickou sítí, v níž pracuje velmi účinný generátor se zvýšeným výkonem. Již za rok by se měla v novém modelu Audi objevit hlavní palubní síť s napětím 48 V, která bude napájet výkonnou mildhybridní soustavu (auto nemůže jet pouze na elektřinu). Potenciál je uspořit 0,7 l/100 km.

Zpět ale k elektromechanickým tlumičům, které mají za sebou první testy. Ty jsou dle Audi velmi slibné. Během testování se na německých silnicích povedlo dosáhnout rekuperačního výkonu 100 až 150 W, největších hodnot (613 W) bylo dosaženo na hrbolatých silnicích nižších tříd. Převedeno do reálných čísel, průměrné emise auta s tlumiči eROT se snížily o 3 g CO2/km. Ideální řešení na české rozbité silnice? Dost možná ano, protože při vyšším komfortu bude řidič ještě alespoň malinko spořit palivo a snižovat emise. Problém ale bude zcela jistě v ceně tlumičů, až se dostanou na trh, a jejich masovějším rozšíření i do aut mainstreamovějších značek. Nápad je to ale opravdu velmi zajímavý.

Vytisknout

Diskuze: Audi má ideální tlmuiče pro české silnice, zvyšují komfort a snižují emise

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Bentley Bentayga

Bentley Bentayga dostane pod kapotu diesel. Kolik nabídne koní?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud