Faceliftované BMW řady 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku

AutoRoad.cz, 27. května 2020, 23:10 Google+

BMW řady 6 Gran Turismo je v prémiovém segmentu vozů vyšší střední třídy výjimečnou individualitou, navrženou tak, aby byla schopna splnit nejrůznější požadavky moderních náročných zákazníků. Kombinuje pro BMW typické sportovní schopnosti s mimořádným komfortem na dlouhých cestách. Vnější vzhled, který vyniká moderním výrazem a elegancí, je doplněn působivou funkční všestranností.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Sdílejte článek

Důsledně přepracovaný unikání koncept
Pečlivě navržené úpravy designu karoserie a zdokonalení různých detailů interiéru dále profilují unikátní koncepci tohoto vozu. Nové BMW řady 6 Gran Turismo ještě více než kdy předtím podněcuje představivost spojením nepřehlédnutelné sportovnosti obalené vrstvou prémiovosti prostorného a luxusního interiéru. Radost z jízdy a celkovou efektivitu posunují na novou úroveň přepracované poháněcí soustavy a zavedení mild hybridní technologie. Progresivní charakter nového BMW řady 6 Gran Turismo je zřejmý také z digitálního přístrojového panelu a kontrolního displeje, které mají úhlopříčku až 12,3 palce, stejně jako dalších inovací na poli asistenčních systémů, způsobů obsluhy a konektivity.

Univerzálnost BMW řady 6 Gran Turismo spojená se sportovní elegancí připomínající kupé a s komfortem luxusní limuzíny mu zajistily značnou celosvětovou popularitu. Pro tento vůz se již rozhodlo více než 50 000 zákazníků z celého světa. Nové BMW řady 6 Gran Turismo vstoupí na trh v červenci 2020. Jeho výroba bude probíhat v továrně BMW Dingolfing po boku luxusního sedanu BMW řady 7 a luxusních sportovních modelů BMW řady 8.

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Design exteriéru: Ostřejší výraz a nepřehlédnutelná sportovnost
Přední a zadní část nového BMW řady 6 Gran Turismo vycházejí z aktuálního designového stylu značky. Rozměrné a čistě tvarované plochy jsou ohraničené jen malým množstvím linií, což automobilu dodává výrazný a osobitý vzhled s neodmyslitelnou dávkou sportovnosti. Působivost přední části dodává nově navržená BMW maska chladiče ve tvaru ledvinek společně s novými světlomety. Ledvinky masky chladiče jsou nyní širší a ve své spodní části více zasahují do předního nárazníku. Obě části masky chladiče jsou lemovány společným rámečkem a jejich svislé lamely v horní části vystupují výrazně směrem vpřed.

Nově tvarované nižší světlomety standardně disponující matrixovou LED technikou s neoslňujícím asistentem dálkových světel BMW Selective Beam a jsou dalšími prvky, které přední část BMW řady 6 Gran Turismo opticky rozšiřují. Čistá grafika světel je zvýrazněna dvojicí segmentů denního svícení ve tvaru písmene L pro každý ze světlometů. Volitelně jsou k dispozici Adaptivní LED světlomety s matrixovou technikou, které mohou doplnit ještě laserové světlomety BMW Laserlight s dosvitem v režimu dálkových světel až 650 metrů.

Také tvary předního i zadního nárazníku opticky zvětšují šířku nového BMW řady 6 Gran Turismo. Spodní část nárazníku je rozdělena na tři části, z nichž krajní tvoří otvory pro vzduchové clony zlepšující obtékání předních kol vzduchem. M sportovní paket přidává další zdokonalení aerodynamiky a vyznačuje se nově pojatou mřížkou. Přepracován byl též zadní nárazník, který je nyní celkově jednodušší a navržený tak, aby zdůraznil své horizontální linie. Novinkou u M sportovního paketu je jeho střední spodní část tvořící velký difuzor. Koncovky výfuku integrované na pravé a levé straně zaujmou svým lichoběžníkovým tvarem.

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Interiér: Moderní funkčnost a propracovaná luxusní atmosféra
Specifickým rysem interiéru nového BMW řady 6 Gran Turismo je propojení různých vlastností. Na jednu stranu je přítomna typická sportovnost, ovšem současně jsou sedadla umístěna výše, než bývá obvyklé, což zvyšuje komfort nejen na cestách na dlouhé vzdálenosti. Typickou silnou stránkou nového BMW řady 6 Gran Turismo je také prvotřídní kvalita použitých materiálů a prvků výbavy i mimořádná úroveň vnitřního prostoru. Předností je unikátní koncepce interiéru, jež ctí přístup obvyklý u luxusních kupé, ovšem v tomto případě je spojený s ojedinělou variabilitou a moderní přizpůsobivostí pro každodenní život.

Vysoko elektricky otevíratelné zadní víko odkryje zavazadlový prostor s objemem 600 litrů. Opěradla zadních sedadel dělená v poměru 40:20:40 lze stiskem tlačítka v zavazadlovém prostoru odjistit a nezávisle sklopit. Tím lze zvětšit prostor pro přepravu nákladu až na 1800 l. Dvoudílný pevný kryt zavazadlového prostoru je možné snadno složit pod jeho podlahu.

Nové BMW řady 6 Gran Turismo se vyznačuje nově navrženými ovladači na středové konzole v leskle černém provedení a novinkou je též hnědé kontrastní prošívání pro černě čalouněnou palubní desku materiálem Sensatec. Kůží čalouněný volant je vybaven nově rozvrženými ovládacími tlačítky pro snadnější obsluhu zábavních funkcí, ale také asistenčních systémů. Tradičně široká je též nabídka sedadel, k dispozici jsou například klimatizovaná přední sedadla s masážní funkcí nebo zadní sedadla s možností elektrického nastavení sklonu opěradel. Integrace operačního systému BMW Operating System 7.0 umožnila nové způsoby ovládání různých funkcí vozu během cesty i ze zadních sedadel.

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Motory a převodovky: Mild hybridní technika a pohon všech kol xDrive pro všechny šestiválcové motory
Nové BMW řady 6 Gran Turismo posunuje sportovnost a současně hospodárnost na zcela novou úroveň i zásluhou nových motorů. Konzistentní elektrifikace je v případě nového BMW řady 6 Gran Turismo jasně patrná z mild hybridní technologie využívající 48V startér-generátor, která je standardní součástí všech nabízených motorů. Hospodárnost nových motorů zlepšuje schopnost rekuperace kinetické energie, přičemž radost z jízdy zintenzivňuje dodatečný výkon 8 kW/11 k, kterými startér-generátor může pomoci spalovacímu motoru. Nabídka motorů určená pro nové BMW řady 6 Gran Turismo pokrývá výkonové spektrum od 140 kW/190 k do 250 kW/340 k. Všechny moderní motory přitom již nyní plní emisní normu Euro 6d, jež vstoupí v platnost v roce 2021.

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

48V mild hybridní technologie pro všechny čtyř- a šestiválce
Mild hybridní technologie se 48V startér-generátorem poskytuje vyšší výkon, spojený s nižší spotřebou paliva a zlepšeným jízdním komfortem. Použití extrémně výkonného 48V startér-generátoru a druhé baterie značně zvyšuje možnosti využití regenerace kinetické energie. Kromě toho může být uložená energie použita jako pomoc při akceleraci, tím, že se přivede zpět do 48V startér-generátoru. Startér-generátor pak funguje jako elektrická pohonná jednotka, která pomáhá spalovacímu motoru. Tím mu umožňuje po delší časový úsek pracovat v optimálních otáčkách, což přináší další úsporu paliva. Pokud automobil akceleruje, 48V startér-generátor je také schopen řidiči nabídnout dodatečný elektrický výkon 8 kW/11 k pro další dávku dynamiky navíc. Výsledkem je ještě dravější rozjezd a ještě dynamičtější pružné zrychlení. 48V mild hybridní technika přináší také komfortnější činnost funkce Auto Start Stop.

Motory s optimalizovanou technologií BMW TwinPower Turbo
Mild hybridní technologie dále zlepšuje vlastnosti nejnovější generace zážehových a vznětových motorů BMW TwinPower Turbo nového BMW řady 6 Gran Turismo. Zážehové motory (jeden čtyřválec a jeden šestiválec) disponující dvoukomorovými turbodmychadly, přímým vstřikováním s tlakem až 350 bar a plně variabilním rozvodem s technologiemi VALVETRONIC a Double-VANOS. Výfukové svody, integrované do hlavy válců chlazené vodou, jsou součástí jak čtyřválcového motoru s výkonem 190 kW/258 k, který pohání modely BMW 630i Gran Turismo (kombinovaná spotřeba paliva: 6,1–5,9 l/100 km; kombinované emise CO2: 139–135 g/km), tak řadového šestiválce s výkonem 245 kW/333 k v modelu BMW 640i xDrive Gran Turismo (kombinovaná spotřeba paliva: 7,4–7,2 l/100 km; kombinované emise CO2: 170–166 g/km).

Dvoustupňové přeplňování dvěma turbodmychadly a nejnovější generace přímého vstřikování common-rail jsou technologickým základem tří vznětových motorů (jednoho čtyřválcového a dvou šestiválcových) nového BMW řady 6 Gran Turismo. Čtyřválcový motor o výkonu 140 kW/190 k, pracující pod kapotou BMW 620d Gran Turismo (kombinovaná spotřeba paliva: 4,6–4,4 l/100 km; kombinované emise CO2: 120–116 g/km), je navíc vybaven vylepšenou verzí systému přímého vstřikování Common-Rail s novými solenoidovými vstřikovači pracujícími s tlakem až 2500 bar. Řadový šestiválec pohánějící BMW 630d Gran Turismo (kombinovaná spotřeba paliva: 5,0–4,9 l/100 km; kombinované emise CO2: 140–135 g/km), a BMW 630d xDrive Gran Turismo (kombinovaná spotřeba paliva: 5,3–5,1 l/100 km; kombinované emise CO2: 140–135 g/km), poprvé využívá dvoustupňové přeplňování dvojicí turbodmychadel. Variabilní geometrie rozváděcích lopatek nízkotlakého turbodmychadla umožňuje plynulý nárůst výkonu. Druhý řadový vznětový šestiválec nového BMW řady 6 Gran Turismo ve své nejnovější inkarnaci generuje impozantní výkon 250 kW/340 k a pohání nové BMW 640d xDrive Gran Turismo. V tomto případě jsou obě turbodmychadla vybavena technologií variabilních rozváděcích lopatek.

Všechny motory jsou standardně spojeny s osmistupňovou převodovkou Steptronic. Inteligentní pohon všech kol BMW xDrive je k dispozici standardně nebo volitelně pro všechna šestiválcová provedení.

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Podvozek: Příkladná vyváženost a komfort při cestách na dlouhé vzdálenosti
Jednou ze specifických vlastností nového BMW řady 6 Gran Turismo je spojení sportovní obratnosti a suverénního komfortu při dlouhých cestách. Také v případě tohoto modelu je samozřejmostí kombinace dlouhého rozvoru náprav a rozchodu kol doplněná velmi tuhou, ale přitom lehkou strukturou karoserie, a rozložení hmotnosti mezi nápravy v poměru 50:50.

Standardní výbavou nového BMW řady 6 Gran Turismo je samonivelační vzduchové odpružení zadní nápravy, udržující bez ohledu na zatížení stálou světlou výšku a poskytující účinné tlumení vibrací. Standardní výbavou je rovněž posilovač řízení Servotronic, který mění svůj posilový účinek v závislosti na rychlosti jízdy. BMW řady 6 Gran Turismo ale v oblasti podvozku nabízí mnoho dalších možností přizpůsobení osobním nárokům každého zákazníka.

V seznamu volitelné výbavy jsou také samostatné elektronicky řízené tlumiče, jež mění charakteristiku nejen pro stlačení, ale také roztažení. Samozřejmě reagují na aktuální jízdní situaci a zvolený jízdní režim. K dispozici je nastavení SPORT, SPORT+, COMFORT a COMFORT+.

Jedním z volitelně dostupných prvků je vzduchové odpružení na obou nápravách, jehož součástí jsou elektronicky řízené tlumiče. V závislosti na jízdních podmínkách a požadavku řidiče dokáže automobil měnit charakteristiku jak odpružení, tak tlumení. Vzduchový podvozek využívá ke své činnosti elektrický vzduchový kompresor a tlakový zásobník. Dodávka vzduchu ke každému kolu se reguluje odděleně, což kromě jiného umožní vyrovnávat možné rozdíly v zatížení vozu. Systém také poskytuje manuální změnu světlé výšky, a to konkrétně o 20 mm směrem vzhůru, což usnadní například průjezd sekcí mimo silnice. Po překonání rychlosti 35 km/h se světlá výška automaticky vrátí do standardní úrovně. Světlou výšku lze stiskem tlačítka také o 10 mm snížit, což se děje v rychlostech nad 120 km/h nebo v režimu SPORT automaticky.

Podvozek Executive Drive přidává ke vzduchovému odpružení na obou nápravách navíc aktivní stabilizátory. Servomotory tohoto systému zajišťují rychlé a precizní reakce, které zvýšením tuhosti vyrovnávají náklony karoserie a naopak jejím snížením dokáží lépe pohlcovat nerovnosti vozovky na jedné ze stran vozu.

Integrální aktivní řízení nyní nabízí větší pomoc při manévrování v nízkých rychlostech a je vzorem preciznosti a komfortu. Tento systém lze také kombinovat s BMW xDrive; umožňuje zatáčet s větší obratností, snadněji měnit jízdní pruhy a svižněji se proplétat městským provozem tím, že podle potřeby natáčí zadní kola až o tři stupně. Množství otáček volantem snižuje variabilní převod řízení na přední nápravě. U Integrovaného aktivního řízení se nyní při jízdě extrémně nízkou rychlostí, tj. pod 3 km/h, natáčejí zadní kola v opačném směru než kola přední.

Volitelné M sportovní brzdy jsou k dispozici se třmeny nesoucími loga M a lakovanými kromě klasické modré barvy také červenou.

BMW řady 6 Gran Turismo je v závislosti na použitém motoru standardně vybaveno koly s průměrem 17 nebo 18 palců, přičemž kola s průměrem 18 až 20 palců lze objednat na přání. 19- a 20“ M kola z lehké slitiny mají navíc odlišné rozměry pro přední a zadní nápravu.

Asistenční systémy jsou dalším krokem k automatizované jízdě
BMW řady 6 Gran Turismo je známé rozsáhlou nabídkou inteligentních a propojených asistenčních systémů. V novém provedení jim přibylo několik nových funkcí, které opět o kousek přiblíží budoucí automatizovanou jízdu. Spolu s novými funkcemi souvisí nové uspořádání ovládacích tlačítek na volantu pro jejich snadnější používání. Standardní výbavou nového BMW řady 6 Gran Turismo je kromě jiného systém udržování rychlosti s brzdnou funkcí a asistent hlídající pozornost řidiče.

Stejně jako tomu bylo v případě odcházejícího modelu, jsou v seznamu volitelné výbavy připraveny následující systémy, jež využívají ke své činnosti kamery a radary:
•Adaptivní systém udržování rychlosti s funkcí Stop&Go
•Ukazatel rychlostních limitů s indikací zákazu předjíždění a příchozích rychlostních omezení
•Upozornění na nebezpečí nárazu s brzdnou funkcí s upozorněním na chodce a cyklisty

Rozšířená výbava Driving Assistant v novém BMW řady 6 Gran Turismo obsahuje následující systémy:
•Upozornění na nechtěné opuštění jízdního pruhu, nově s funkcí automatického návratu
•Upozornění na přítomnost vozu v mrtvých úhlech zpětných zrcátek při změně jízdního pruhu
•Manuální asistent maximální povolené rychlosti s indikací zákazu předjíždění a příchozích rychlostních omezení
•Upozornění na nebezpečí nárazu s brzdnou funkcí a s upozorněním na chodce a cyklisty
•Upozornění na vozidla přijíždějící vzadu ze strany
•Upozornění na riziko nárazu zezadu

Komplexní komfort a bezpečnost poskytuje volitelná výbava Driving Assistant Professional:
•Asistent řízení a jízdy v jízdním pruhu s funkcí aktivní navigace v jízdních pruzích a s asistentem změny jízdního pruhu
•Asistent udržování v jízdním pruhu s aktivní ochranou před bočním nárazem (obsahuje upozornění na nechtěné opuštění jízdního pruhu a upozornění na přítomnost vozu v mrtvých úhlech zpětných zrcátek)
•Asistent zastavení v nouzové situaci
•Automatický asistent maximální rychlosti
•Upozornění na vozidla přijíždějící ze stran vpředu
•Asistent vyhýbání
•Asistent upozornění na křižovatku s nutností dát přednost v jízdě
•Upozornění na jízdu v protisměru (nájezdy na dálnice, kruhové objezdy, jednosměrné ulice)
• Automatická formace pro vytvoření záchranářské uličky na dálnicích – novinka debutující v BMW řady 6 Gran Turismo

img-responsive

Faceliftované BMW 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku | foto: BMW

Parkovací asistent dostal nově funkci couvacího asistentu, který dokáže po zastavení vycouvat trasu do vzdálenosti 50 m ve stejné trajektorii, v níž vůz přijel. Přehled o situaci před vozem zajistí nová funkce 3D vizualizace okolí vozu, zobrazovaná v přístrojovém panelu.

Zobrazení a ovládání, BMW Connected a ConnectedDrive: Operační systém BMW Operating System 7.0 se otevírá novým digitálním službám.
Příchod operačního systému BMW Operating System 7 přináší do BMW řady 6 Gran Turismo intuitivní způsob obsluhy a další nové digitální služby. Standardní výbavou je BMW Live Cockpit Professional, jehož součástí je dvojice displejů s úhlopříčkou 12,3 palce. Účinnou a přirozenou interakci mezi řidičem a jeho vozem zajišťuje konfigurovatelný obsah displeje a různé další možnosti individualizace.

Pokud jde o digitální služby, jedním z nejzásadnějších nových prvků výbavy nového BMW řady 6 Gran Turismo jsou BMW Maps. Tento cloudový systém má výrazně lepší výkon a může se pochlubit intuitivním zadáváním cíle a vynikající přesností. Navigační systém nové generace také nabízí extrémně rychlý výpočet trasy, prováděný dynamicky a v krátkých intervalech na základě přesných dopravních informací v reálném čase RTTI. Trasa je vypočítávána tzv. předběžným způsobem, což znamená, že do výpočtu očekávané doby příjezdu je zahrnut dopravní provoz po celé její délce. Kompletní dopravní informace jsou nyní k dispozici také pro větší počet silnic nižších tříd. Online přenášené dopravní výstrahy ostatních vozů BMW se díky propojené navigaci dostanou k řidiči ještě rychleji. Tato vylepšení pomáhají vypočítat velmi přesný odhad času příjezdu a zlepšují navigování. BMW Maps také umějí pomocí funkce Connected Parking poskytnout ještě účinnější pomoc v situacích, kdy řidiči hledají parkovací místo v blízkosti cíle. Známé služby On-Street Parking Information a ParkNow byly inteligentním způsobem začleněny do funkčnosti map BMW Maps.

Jedním z nejvýznamnějších pokroků, pokud jde o konektivitu, je vylepšená integrace chytrých telefonů, která je nyní součástí standardní výbavy. Kromě funkce Apple CarPlay, jež je dostupná od roku 2017, bude operační systém nového BMW řady 6 Gran Turismo od července 2020 komunikovat také s Android Auto.

Vždy aktuální: Nová funkce Remote Software Upgrade pro bezdrátové aktualizace
Operační systém BMW Operating System 7.0 přináší do BMW řady 6 Gran Turismo také funkci Remote Software Upgrade, která bude vůz dálkově aktualizovat nejnovějším softwarem. Všechny aktualizace lze importovat bezdrátově, a to přes chytrý telefon aplikací BMW Connected nebo napřímo pomocí zabudované SIM karty.

Drive Recorder pro zaznamenání jízdy nebo nestandardní situace
Drive Recorder, který tvoří standardní stereo kamera umístěná vedle vnitřního zpětného zrcátka, lze do vozidla namontovat později. Nahrávky mohou mít délku až 40 sekund, přičemž po aktivaci nahrávání je zaznamenáno 20 sekund před stiskem tlačítka a následně se nahraje dalších 20 sekund. V případě kolize se automaticky zaznamená 20 sekund před nárazem a 20 sekund po něm.

Díly BMW M Performance Parts: Zlepšení agility a dynamiky každým speciálně vyrobeným dílem
Sportovní charakter a poskytovanou radost z jízdy nového BMW řady 6 Gran Turismo mohou dále posílit produkty BMW M Performance Parts. Tyto prvky z nabídky BMW Originálního příslušenství byly vyvinuty na základě zkušeností BMW M GmbH a jsou zaměřené na posílení sportovních vlastností nového BMW řady 6 Gran Turismo, stejně jako na dodání sportovnějšího stylu jeho exteriéru i interiéru. Samozřejmostí je expresivní design, exkluzivní materiály a prvotřídní kvalita, jež přinášejí ducha automobilových závodů na silnici.

Vytisknout

Diskuze: Faceliftované BMW řady 6 Gran Turismo sází na komfort, praktičnost a mild hybridní techniku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Hyundai ukázal první fotografii nového SUV Santa Fe

Nový Hyundai Santa Fe na prvním snímku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud