Citroëny slavily! V Praze se ukázalo to nejlepší za 100 let

Citroën 15 Six Traction Avant 1952 | foto: Petr Boháč

V sobotu se u příležitosti stého výročí založení automobilky Citroën uskutečnilo největší setkání příznivců známé francouzské značky u nás. Setkání bylo spojeno s oslavou pod názvem Den Letiště Letňany. I přes nepřízeň počasí se akce dočkala velkého zájmu návštěvníků a bylo se nač dívat.

Na travnatém povrchu areálu Letňanského letiště, bylo k vidění velké množství nejrůznějších modelů francouzského výrobce. Od předválečných modelů až po ty současné. Od nepřeberného množství legendární malé Kachny (2 CV), přes různé verze kompaktů Ani, Dyane, GS, BX, až po luxusní modely.

Fantomas by si jistě vybral. Sáhnout mohl po velkém množství svého oblíbeného vozu Citroën DS a jeho mladších následovníků, které zde zastupovaly modely CX, XM a moderní C6. Všechny v hojném počtu, jenž byl rozšířen o nejrůznější kreace karoserií postavených na jejich základě.

Citroën CX 25 TD Loadrunner | foto: Petr Boháč

Za zmínku zcela jistě stojí sportovní model SM a od něj odvozený SM Opera, kteří jsou poháněni motorem Maserati. Lahůdkou byl homologační speciál Citroën BX 4TC o výkonu 150 kW (204 koní), který vznikl v omezené sérii 200 ks. Závodní vůz, pro něhož vznikla homologační série měl být určen pro brutální skupinu B. Svého ostrého nasazení se však nikdy nedočkal. Po tragické sezóně 1987 byla skupina B zrušena.

Jako příznivec Vanlife mě to táhlo do sekce Citroën Kemping. K vidění zde byly Berlinga a Spaceturery se střešním stanem a kempingovou výbavou. Dále pak jedna obytná vestavba na základě modelu Jumper. Bohužel pro velký zájem návštěvníků, se v této sekci nedalo pořádně fotografovat.

Z bohatého doprovodného programu můžu zmínit autodráhu, dálkově ovládané Kachny, závodní simulátor a venkovní dopravní hřiště, kde si bylo možné půjčit šlapací automobil. Bezpečnost na dopravním hřišti si ohlídal četník ze St. Tropez. Myslím, že jsem zahlédl i jeptišku.

O občerstvení hladových a žíznivých příznivců francouzské automobilky se staraly stylové food trucky na bázi překrásného Citroënu HY.

V galeriích se můžete podívat na ukázku toho, co bylo v sobotu na Letňanském letišti k vidění.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy