Nový patent Fordu slibuje přístřešek kdekoliv na cestách. Dočkáme se ho v novém Broncu?

Ford si nechal patentovat novou stylovou střechu, která by se mohla objevit na nové generaci modelu Bronco | foto: Google Patents

Ford Bronco je pro většinu evropské populace vcelku nic neříkající jméno, nicméně v zámoří se jednalo o ikonu na čtyřech kolech. Stylový offroad byl symbolem několika desetiletí, než zmizel z trhu. V posledních letech se však objevuje stále více informací, podle kterých se Bronco již brzy vrátí. A jak se zdá, mohlo by být opět hodně stylové.

Již před pár dny se podařilo redaktorům z amerického webu MotorTrend vypátrat nedávné patentové zápisy automobilky Ford, které poodhalily jak podobu nového Bronca, tak některé jeho zajímavé vlastnosti. K těm nejvýznamnějším patřila především karoserie ve stylu pick-up a v neposlední řadě i odnímatelné dveře. 

Další odhalené patenty pak ukazují zvláštní systém střechy, díky které by Bronco mohlo nabídnout nevšední komfort na cestách. Kromě klasického hardtopu, tedy pevné odnímatelné střechy, bychom se totiž mohli dočkat ještě dvou dalších látkových. Každá by však měla jiný účel.

Jak opět vypátrali lidé z MotorTrend, první vrstva látkové střechy by měla být vyrobena z klasického plátna, zatímco ta druhá může být vyrobena ze síťoviny. I po sejmutí pevné střechy tak posádka bude mít stále na výběr: Zatímco klasická látka zastaví déšť i sluneční paprsky, síťovina zamezí pronikání větru a přílišnému hluku v kabině. A nebo může jet posádka bez čehokoliv - jako s klasickým kabrioletem.

Tím však zajímavost celého patentu rozhodně nekončí. Jak totiž ukazuje obrázek „FIG. 15" - plátěnou střechu by mělo být možné natáhnout i mimo kabinu vozu a pomocí dvou stojek z ní vytvořit praktický cestovatelský přístřešek - a to prakticky kdekoliv na cestách.

Jak tedy poznamenávají naši zahraniční kolegové z Motor1, který patří k velkým fanouškům návratu Bronca, novinka by mohla navázat na cestovatelský a dobrodružný charakter, jakým se pyšnil již originál. Ta představa, jak si z auta uděláte během chvíle přístřešek, je totiž dost stylová.

Ford Bronco | foto: carscoops.com

Sluší se však připomenout, že nové patenty nemusí být určeny pouze pro Bronco a nakonec se v něm vůbec nemusí objevit. Jak ovšem připomíná web Motor1, model Bronco by mohl být stylovou odpovědí na novou generaci Jeepu Wranger a nového pick-upu Gladiator, který z Wrangleru vychází.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy