Stuttgart zakáže vjezd dieselům s Euro 4 a nižší, zákaz začne platit od 1. dubna

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Německé město Stuttgart je pro většinu z nás hlavně domovem dvou světoznámých automobilek: Mercedes-Benz a Porsche. Brzy se však Stuttgart dostane i na mapu měst, do kterých už se nedostanete s dieselovým vozidlem, které nesplňuje alespoň normu Euro 5.

O zákazu vjezdu naftových vozidel, která nesplňují Euro 4, se ve Stuttgartu mluví již od minulého roku. Dnes však web Autonews Europe přišel s novinkou, podle které je zákaz připravený a v platnost vstoupí již začátkem příštího měsíce. Tedy 1. dubna.

Doufáte, že se jedná o apríl? My sice také, nicméně nic tomu nenasvědčuje. K podobným krokům už se rozhodlo několik světových metropolí a další se zřejmě budou přidávat. V případě Stuttgartu je navíc zákaz platný pro všechny - návštěvníky i místní, kteří mají dieselové vozidlo splňující Euro normu 4 a nižší. Tedy alespoň pokud nedostanou zvláštní výjimku.

Ilustrační foto | foto: youtube.com

„Od roku 2019 začnou platit omezení průjezdu zelenou enviromentální zónou pro dieselová vozidla s Euro 4 a nižší, přičemž pro místní obyvatele vzniknou přechodná opatření a rozumné výjimky mohou být uděleny pro obchodníky a doručovací služby," uvedl Andreas Schwarz, šéf strany zelených v Bádensko-Württembersko. 

Svenja Schulze, německá ministryně životního prostředí, uvedla v rozhovoru pro DW: Čím déle chcete, aby starší diesely byly vybaveny hardwarem, tím pravděpodobněji uvidíme podobné zákazy vjezdu. Majitelé naftových motorů tak nyní musí platit za velké chyby automobilového průmyslu."

Majitelé automobilů s naftovými motory splňujícími Euro 5 by měli být bez obav - tedy alespoň prozatím. V polovině roku se totiž budou vyhodnocovat výsledky současných opatření a na jejich základě pak bude rozhodnuto, zda se omezení rozšíří i na diesely s Euro 5.

V současnosti již zákazy vjezdu pro automobily se staršími naftovými motory uplatňují města Frankfurt, Hamburk nebo Berlin. Zavedení těchto omezení je vždy doprovázeno značnou kontroverzí, nicméně již v únoru minulého roku padlo soudní rozhodnutí, podle kterého není omezování vjezdu některých vozidel jakkoliv protiprávní.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy