Němci přestavěli Defender na útulný obytňák, pohodlně vás odveze kamkoliv

Land Rover Defender v obytné úpravě Matzker MDX | foto: Matzker

Když se řekne obytný automobil, většina z nás si nejspíš představí upravenou dodávku, případně obytný speciál postavený přesně na míru. Německá společnost Matzker se však specializuje na kompaktnější obytné vozy, které absenci prostoru dokáží vykompenzovat schopností dostat se téměř kamkoliv. Třeba jako speciální Land Rover Defender MDX.

Německá společnost Matzker je specialistou na úpravy terénních a expedičních vozidel, takže úpravy pro ikonický Land Rover Defender nesmí v jejich portfoliu chybět. Model MDX je však naprosto dokonalým způsobem, jak z jinak drsného vozidla udělat i vcelku pohodlný domov na kolech, který vám poskytne bezpečné a útulné zázemí kdekoliv na světě.

Základem úpravy je prostorná zadní nástavba, která se dá navíc zvětšit vyklopením střechy s integrovanými solárními panely. Uvnitř kabiny nalezneme úložné prostory pro zavazadla a vybavení, kuchyňku s plynovými hořáky a dřezem, místo na sezení nebo toaletu. Prostor na spaní je pak šikovně ukryt pod výklopnou střechou, podobně jako to známe u obytných dodávek typu VW California.

Díky několika oknům je interiér světelný a vzdušný, nechybí však ani osvětlení pomocí světelných pásků.  Pokud by vám však byl interiér stísněný, není problém vytáhnout boční markýzu a posedět ve stínu před vozem.

Co se týče exteriéru, nalezneme zde řadu praktických úprav do terénu. Na boku obytné nástavby je například umístěn systém pro uložení vyprošťovacích desek (vafle), nechybí šnorchl pro zdolávání hlubokých brodů, jednoduchý nárazník s masivním navijákem a kabina řidiče dostala ochranný trubkový rám, jehož horní část posloužila pro umístění přídavných svítilen, rezervy a dalšího vybavení.

Podvozek byl zvýšen o několik centimetrů a v podbězích se objevily pořádné offroadové pneumatiky. Z několika snímků je také dobře patrná ochrana podvozku proti poškození v náročném terénu. Pod kapotou je pak ukryt 2.2 litrový čtyřválcový tubo-diesel, který však výkonem příliš neoslní.

zdroj: youtube.com

Land Rover MDX je unikátním projektem, na který upozornil web Uncrate. Jak ovšem dodává web Motor1, společnost Matzker by měla  být schopen dodat některé z komponentů tohoto vozu i pro další přestavby na zakázku. Kromě samotných přestaveb na obytné vozy navíc Matzker nabízí i různé úpravy motor, díky kterým se dá z naftového čtyřválce získat až téměř 200 koní - to je však vrcholná úprava pro vozy na rallye, která už ale nesmí oficiálně na silnici.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy