Jízda na motorce je zdraví prospěšná, zjistili američtí vědci

Harley Davidson LiveWire | foto: Harley Davidson

Pokud jste někdy přemýšleli o koupi motocyklu, ale nedokázali jste si ho vnitřně obhájit jinak než rychlejší jízdou po městě a snadnějším parkováním, máme pro vás dobrou zprávu. Seriozní vědecký výzkum totiž zjistil, že jízda na motocyklu má na lidskou mysl a lidské zdraví překvapivě pozitivní vliv.

Za tímto nevšedním výzkumem stojí kalifornská univerzita UCLA, konkrétně Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior, tedy instituce zabývající se zkoumáním neurověd a lidského chování, jak uvádá web Rideapart. Během výzkumu, který poněkud nepřekvapivě financovala známá společnost Harley-Davidson, bylo zkoumání podrobeno 50 zkušených motorkářů, u kterých se zkoumal vliv jízdy na motocyklu na jejich mozek.

Ilustrační foto | foto: Feher Helmets

Všichni sledovaní motorkáři byli během experimentu připojeni na mobilní EEG, které pomocí elektrod umístěných na hlavě sleduje elektrické impulsy v mozku. Mozková aktivita sledovaných a jejich hormony však byly sledovány i mimo jízdu na motocyklu, například během jízdy automobilem, nebo během odpočinku - aby bylo možné získané výsledky s něčím porovnat.

A co vědci zjistili? Během jízdy na motocyklu klesla u sledovaných hladina stresu v průměru o 28 procent, zatímco mírné zvýšení bylo pozorováno u srdečního tepu (20 minutová jízda zvýšila tep o 11 %). Současně se zvedla i úroveň adrenalinu (cca o 27 %) a zlepšilo se i soustředění a ostražitost.

Až se tedy příště budete cítit otrávení, ve stresu a nebo v nekonečném napětí, zkuste se projet na motocyklu. Navíc to i posiluje pozici motocyklu jakožto ideální dopravního prostředku na dojíždění do práce a z práce. Ostatně kdy jinde se člověk potřebuje nejvíc zbavit stresu a napětí? A navíc vám odpadnou starosti s kolonami a parkováním.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy