Zničená silnice opravená během 5 dnů? V Česku nemožné, na Aljašce žádný problém

Na Aljašce předvedli neuvěřitelně rychlou opravu zemětřesením poškozených komunikací (facebook/ Alaska Tour & Travel) | foto: facebook

Minulý týden zasáhlo Aljašku silné zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy stupnice. Jeho epicentrum se navíc nalézalo poblíž Anchorage, největšího města v tomto severském státě. Následky byly ničivé, kromě poškození mnoha budov byla zasažena i infrastruktura a to včetně řady silnic. Na Aljašce však na nic nečekaly a i přes mrazivé počasí dokázaly naprosto zničené úseky silnic opravit za méně než týden.

Na konkrétní příklad upozornila facebooková stránka Alaska Tour & Travel, která sdílela dvojici fotek z jednoho místa. Jedná se o výrazně poškozený sjezd z dálnice, kde se pod silnicí utrhla část svahu, silnice popraskala a zbylo z ní jen pár ostrůvků asfaltu, na kterých mnohdy uvázla i auta.

Konkrétně tento úsek byl jedním z nejpoškozenějších a kromě rozpadlé silnice se zde objevily i další praskliny a to v délce přes 45 metrů. Během necelého týdne však dokázalo vedení města / oblasti celý úsek vyklidit, zajistit řádnou opravu a opět silnici zprovoznit. A to si zaslouží poklonu.

V Česku by oprava nejspíš trvala roky, ale i jinde ve světě by vydala na měsíce. Jak je tedy takto rychlá oprava možná? Odpovědí jsou peníze a přípravy. Jak uvádí zpravodajský web KPIX5 CBS - zasažená oblast je na zemětřesení zvyklá a proto má připravené plány i finance na rychlý zásah.

Během několika dnů tak byly připraveny plány na opravu a současně se podařilo okamžitě kontaktovat schopné zhotovitele, kteří mají bohaté zkušenosti i s výstavbou a opravami během mrazivého počasí, které na Aljašce panuje. Znamenalo to však opětovné nastartování strojů, které už byly ve většině případů na zimu uskladněny.

Podobné akce však otvírají cesty k přísunu dalších peněz z vládních zdrojů, které jsou vyhrazeny právě na podobné případy. Při pokládání asfaltu v takovýchto podmínkách je navíc potřeba využívat zvláštní postupy a chemikálie, bez kterých by výstavba v zimě a s takovou rychlostí nebyla možná, jak uvádí web Motor1.

zdroj: youtube.com

Oznámení o zprovoznění všech státních silnic poškozených během nedávného zemětřesení | zdroj: facebook

V rozhovoru s reportérkou KPIX5 CBS však jeden z pracovníků odboru dopravy uvedl, že některé úseky byly opraveny jen dočasně. Jsou však plně způsobilé pro bezpečnou opravu bez omezení. Během letních měsíců pak budou opravné práce pokračovat a dočasně zbudované silnice se přebudují.

I tak se ovšem jedná o skvělou práci nejen tamních silničářů a stavitelů, ale i zaměstnanců odboru dopravy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy