Fiat Cinquecento dostal konečně pořádný motor! Čtyřválec z Kawasaki s ním pořádně cvičí

Fiat Cinquecento dostal motor z motocyklu Kawasaki Ninja o výkonu 250 koní | foto: youtube.com

Fiat Cinquecento vznikl jako kompaktní městský automobil, který měl nahradit již letitý Fiat 126. Na svou dobu s jednalo o poměrně solidní vůz, který mohl být vybaven i slušnou paletou komfortního příslušenství. Co však Cinquecento nikdy nedostalo byl pořádný motor. Ostatně k čemu by ho městský vůz, u kterého se hledí spíše na spotřebu, potřeboval.

Výroba modelu Cinquecenta byla ukončena zhruba před dvaceti lety a dnes se jedná o poměrně nezajímavý vůz, za kterým se na ulici nejspíš nikdo neotočí. V tomto případě se však díváme na pořádně upravený speciál stvořený k závodění, který dostal pod kapotu konečně pořádný motor.

Řeč je o motoru ze superbiku Kawasaki Ninja ZX-14R vyrobeného v roce 2012, který je schopen točit až 12 000 otáček a generovat až 250 koňských sil. Motor navíc není ukryt pod přední kapotou, jak bylo u Cinquecenta zvykem, ale nastěhoval se za přepážku doprostřed vozu.

Zadní část automobilu je tak vyhrazena pohonné jednotce, která je umístěna za přepážkou. Motor, umístěný na zvláštním rámu, přenáší výkon přes řetěz na zadní kola. Vidět můžeme i speciálně vyrobený výfuk nebo přepracovaný systém zavěšení a odpružení.

Fiátek si rozhodně nehraje na žádný sleeper a je to na něm již z dálky vidět. Místo zadního nárazníku se díváme na malý výfuk, který po obou stranách obklopují pořádně široké sportovní pneumatiky. V zadní části skla, která nahradily panely s otvory pro přísun vzduchu k motoru. O ten se navíc stará i velký nádech na střeše.

Interiér byl přestavěn čistě pro závodní účely, takže nechybí bezpečnostní rám, závodní sedačka, sportovní volant nebo digitální přístrojový panel, který nahradil celou palubní desku.

zdroj: youtube.com

Video, které bylo natočeno na 8° Formula Challenge del Luo 2018 na italském okruhu Castelletto di Branduzzo bohužel nezmiňuje více parametrů, jako je například váha, akcelerace nebo maximální rychlost. Při pohledu na záběry z kabiny však věříme, že tenhle prcek je pořádné žihadlo. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy