Legendární Fiat Uno měl originálně jednoduchou zvláštnost a dlouho před ostatními

Fiat Uno se mohl pochlubit skutečně nevšední výbavou | foto: Koláž: AutoRoad.cz

Automobilka Fiat vyrobila téměř devět milionů kusů kompaktního modelu Uno, což z něj dělá jeden z vůbec nejúspěšnějších vozů této tradiční italské automobilky. Kromě nadprůměrné obliby a slušných jízdních vlastností se však mohlo Uno pochlubit ještě jednou výjimečnou záležitostí: automobilka ho naučila mluvit již v osmdesátých letech!

Fiat Uno spatřil světlo světa poprvé v roce 1983 a poměrně rychle se z něj stal miláček motoristů po celém světě. Platforma, na které bylo Uno postaveno, se dokonce stala osmou nejvyráběnější platformou v automobilové historii. Na velkolepé úspěchy Una se později pokusilo navázat ještě Punto, ovšem to už předbíháme.

Automobilka Fiat věnovala Unu velkou pozornost - a to nejen při jeho vývoji a propagaci. Někteří majitelé totiž mohli uvnitř svého vozu najít mluvící brožurku, tzv. "Cartolina Musicale." V podstatě se jednalo o velmi zjednodušený gramofon, který ke svému provozu nepotřeboval nic než jen lidskou sílu.

Celý koncept byl skutečně velmi prostý. Hudební karta se skládala z vinylové desky, gramofonové jehly a kartonu, který sloužil jako obal, držák jehly, držák desky a také jako rezonátor.

Tato unikátní výbava, která byla součástí vozidel z roku 1983, je dnes skutečnou raritou. Uvnitř obalu je nápis "La voce della Uno!" a samozřejmě stručný manuál, jak si hlas Una poslechnout. V praxi stačilo jen ohnout jednu stranu kartonu a poté prstem roztočit desku.

Unikátní brožura "La voce della Uno!" | zdroj: youtube.com

Majitelé kompaktního Fiatu se navíc po otevření desek dozvěděli, že jejich Uno je Comodosa (pohodlné), Sciccosa (nóbl), Risparmiosa (skromná) a Scattosa (agilní). 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy