Neuvěřitelná síla přírody? Podívejte se, jak láva pomalu pozřela odstavený Ford Mustang

Láva z havajského vulkánu pomalu požírá odstavený Mustang | foto: youtube.com

Sopka Kilauea je jedním z nejaktivnějších vulkánů světa, který o sobě v posledních dnech dává opět vědět. Po několika zemětřeseních totiž sopka začala chrlit tuny lávy, která pomalým tempem zabírá stále větší prostor. Úřady tak musely nařídit evakuaci několika tisíců lidí, kteří nyní sledují, jak je sopka připravuje o jejich majetek.

Sopka se probudila k životu zhruba během minulého pondělí, kdy po sérii otřesů začala opět chrlit lávu. Ta si dodnes vyžádala evakuaci zhruba 1800 osob a na svědomí má již nejméně 26 zničených domovů, zničenou infrastrukturu a majetek za statisíce dolarů.

Láva z havajské sopky doslova požírá zaparkovaný Mustang | zdroj: youtube.com

Kamery tak přinášejí zkázu téměř v živém přenosu, přičemž jedno z nejpůsobivějších videí za poslední dobu zachycuje starší Ford Mustang, který stojí odstavený u liduprázdné ulice. Láva se k zaparkovanému vozu pohybuje rychlostí kroku, takže pokud by majitel chtěl, rozhodně mohl svůj vůz zachránit. 

Stanice CBS Miami, která záznam na YouTube publikovala, k němu bohužel nedodala žádné doplňující informace. Jedná se však o dokonalou ukázku ničivé síly matky přírody. Ještě před pozřením automobilu si totiž láva doslova otvírá kovový plot a cestou zapaluje vše ve svém okolí.

Navzdory své ničivosti má však havajský vulkán i své pozitivní stránky. Podle geologů se totiž pohybuje pomaleji než rychlostí 1.5 km/h, takže úřady i lidé mají dostatek času k případné evakuaci dalších oblastí, což není vyloučeno. Láva se totiž valí z dalších puklin a v některých místech vystřeluje až do výšky cca 60 metrů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy