Šikovný mechanik si splnil dětský sen. Schopnosti miniauta překvapí, lakování má osobní odkaz

Nejmenší automobil na světě, který může legálně na silnice | foto: youtube.com

Plastové zmenšeniny klasických automobilů, vybavené elektrickými motory, jsou dnes vcelku oblíbenou hračkou. Jeden nadšený mechanik však dokázal postavit podobně velký ale zcela funkční automobil, se kterým se může bez obav vypravit i na silnice.

Austin Coulson, rodák z amerického Phoenixu, měl v dětství poněkud neobvyklý sen. Vysnil si totiž, že se jednou dostane do Guinnessovy knihy rekordů. A to se mu skutečně povedlo - postavil totiž nejmenší silničně legální automobil na světě.

Podle oficiálního webu Guinnessovy knihy rekordů se nám podařilo zjistit, že vůz měří 35 centimetrů na výšku, 65.41 cm do šířky a 126.47 cm na délku. Základem vozu je originální rám, na kterém sedí jedinečná karoserie, kterou si konstruktér vyrobil z kusu starého Chevrolet Bell Air z roku 1957.

O pohon se stará kompletní pohonné ústrojí ze silniční čtyřkolky, přičemž maximální rychlost dosahuje cca 40.2 km/h a dojezd na jedno natankování 1.9 litrové nádrže se pohybuje okolo 68 kilometrů. Moc pohodlí se ale očekávat nedá, neboť na vyladění podvozku nebylo moc času. Tedy vlastně žádný.

Aby mohl být vůz uznán zcela silničně legálním, bylo potřeba provést na něm řadu úprav. K těm patří například instalace bezpečnostních pásů, svítilen, zadních světel, blinkru, klaksonu, zadních zrcátek nebo na zakázku vyrobeného čelního skla - to je navíc doplněno speciálními stěrači. I v nejmenším automobilu světa tak naleznete téměř vše, na co jste zvyklí z automobilů klasických.

Nejmenší automobil na světě | zdroj: youtube.com

A aby byl Coulsonův stroj skutečně nezapomenutelný, rozhodl se mu nadělit stylové lakování inspirované druhoválečnými stíhačkami P-51 Mustang.Na bocích jsou navíc insignie lodi, na které Coulsonův děd sloužil během druhé světové války. Nejspíš i proto se vozítko s registrační značkou "IM BIG" pravidelně objevuje na všech veteránských akcích v okolí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy