Patří na okruhy, přesto se dostaly i na silnice. Ani Praga mezi nejúchvatnějšími sporťáky světa nechybí

Praga R1R | foto: youtube.com

Na světě existují desítky automobilek, které se zaměřují na výrobu exkluzivních sportovních vozů. Pokud však toužíte po skutečně netradičním ale pravověrném pocitu z rychlosti a řízení, pak nejspíš sáhnete po jednom z těchto původně závodních vozů, který se snad jen zázrakem dostal i na běžné silnice.

Každý milovník sportovních a závodních vozů by vám během chvíle dokázal vyjmenovat nespočet důvodů, proč je přestavba závodního speciálu pro silniční využití špatným nápadem. Na druhé straně této rovnice je však pár důvodů, kvůli kterým se jejich výroba jednoduše vyplácí a my jsme za to nakonec vlastně i rádi.

Jedním z hlavních důvodů je až neskutečná poptávka, která nás šokuje téměř pokaždé, kdy se některý z extrémních ale limitovaných modelů vyprodá ještě dříve, než se o jeho existenci vůbec dozvíme. Dalším dobrým důvodem je pak fakt, že pokud by si majitelé s těmito klenoty nemohli alespoň čas od času vyrazit na nákup či na večeři, byly by to jen neskutečně drahé hračky, se kterými si vlastně ani nemůžete hrát.

10 fascinujících závodních vozů, se kterými můžete vyrazit i na silnice (3:37) | zdroj: youtube.com

Různé, povětšinou menší a někdy i téměř neznámé, automobilky tak produkují omezené série závodních vozů určených na silnice, díky kterým se s nimi alespoň hrstka šťastlivců může setkat jinak, než prostřednictvím obrazovky počítače či herní konzolí. Podobných vozů na světě sice není příliš, přesto stále přibývají nové a tak se YouTube kanál Donut Media rozhodl sestavit desítku těch nejlepších, mezi kterými nechybí ani česká Praga R1R.

Kromě té však ve videu najdeme i řadu dalších, více či méně známých automobilek, například McLaren, Radical, Ariel, BAC, Ultima a své místo na slunci si vysloužila i automobilka Scuderia Cameron Glickenhaus a její model SCG 003. V novém roce pak seznam jistě obohatí i Mercedes-AMG Project One nebo Aston Martin Valkyrie. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy