Punto je rekordmanem. Ale tohle prvenství by měl Fiat řešit hodně rychle

fiat punto | foto: Fiat Group

Nový Fiat Punto se zapíše do dějin bezpečnosti na silnicích tím nejnelichotivějším způsobem, jaký nás vůbec napadá. V sérii crash testů pořádaných agenturou Euro NCAP totiž obdržel zatím nejhorší hodnocení ze všech testovaných automobilů: 0 hvězdiček.

Během předchozích dvou testování v rámci Euro NCAP dostaly všechny automobily plný počet hvězdiček za bezpečnost. Během posledního pokusu však výsledky zas tak povzbudivé nebyly. Většina automobilů obdržela hvězdy tři, jedno auto čtyři, jedno pět hvězd a jeden automobil dostal vůbec poprvé nulové ohodnocení.

Propadlíkem testu se stal Fiat Punto, který podle Michiela Van Ratingena z agentury Euro NCAP dojel na svou zastaralost. Třetí generace Punta byla představena již v roce 2005, takže se jedná o 12 let starý vůz, který nebyl z ekonomických důvodů dosud nahrazen. A to se zkrátka muselo někde podepsat.

Z výpisu skóre je patrné, že nejvíc Puntu ublížila jakákoliv absence bezpečnostních asistenčních systémů, za což dostal 0 %. Ani v ostatních kategoriích však nebyl příliš úspěšný, za ochranu dospělé posádky dostal 51 %, za ochranu dětí 43 % a za ochranu chodců 52 %. Ostatně na záběry z testů se můžete podívat:

Záběry z testování Fiatu Punto, který ve vyhodnocení Euro NCAP naprosto pohořel (1:50) | zdroj: youtube.com

Odborníci zabývající se dlouhodobě bezpečností vozů však upozorňují na skutečnost, že ještě horší než propad jednoho modelu je fakt, že většina ostatních testovaných vozů dostala pouze 3 hvězdy. Do této sklupiny patří i  Alfa Romeo Giulietta, Dacia Duster, DS 3, Ford C-Max, Ford Grand C-Max, Kia Stonic, MG ZS nebo Toyota Aygo. Podle odborníků to vypovídá o tom, že navzdory meziročnímu nárůstu vozů s 5 hvězdami o 16 % se stále ukazuje, že některé automobilky ještě nemají absolutní bezpečnost jako svou hlavní prioritu. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy