Největší dopravní zácpa na světě? D1 se s tímhle nedá srovnat

Kolona na padesátiproudové čínské dálnici | foto: youtube.com

Rozčilují vás dopravní zácpy cestou do práce? Zuříte, když stojíte na dálnici D1 a moderátor v rádiu právě oznamuje, že kolona dosahuje délky několika kilometrů? Po dnešku už možná nebudete. V některých zemích jsou totiž zácpy tak masivní, že si je u nás vůbec nedokážeme představit.

Určit největší dopravní zácpu v historii není tak snadné, jak se zdá. Je nejen otázkou, jestli se posuzuje délka kolony nebo čas v ní strávený, ale také velikost silnice. Například v Číně se nedávno utvořila kolona dlouhá 4 kilometry, na čemž by nebylo nic špatného, kdyby se nestala na padesátiproudové silnici.

Pokud bychom tuto kolonu převedli na dvouproudovou dálnici, délka by dosahovala zhruba jednoho sta kilometrů. A to už je pořádná zácpa. Přesto není tou nejhorší, na jakou lidé mohli narazit.

Největší dopravní zácpa v historii trvala 12 dní | foto: youtube.com

Podle zahraničních médií je vůbec tou nejhorší dopravní zácpou v historii kolona, která se utvořila na Čínské národní dálnici 110 14. srpna v roce 2010. Ačkoliv se na dálnici stále pracuje a každý rok je rozšiřována a prodlužována, před sedmi lety na ní byl provoz o 60 procent vyšší, než na jaký byla projektována.

O pět dní dříve, 9. srpna, se ale stalo něco,co dokáže zavařit řidičům v každé zemi na světě. Dálnice se začala rekonstruovat a její kapacita byla snížena o 50 procent. I tak přeplněnou dálnici ucpaly těžké nákladní vozy a začaly se tvořit kolony.

Ty se neustále protahovaly a dosahovaly stále větších a závratnějších rozměrů. Podle konečných čísel byla velikost zácpy delší než 100 kilometrů. A řidiči v ní neměli kam odbočit. 

Jak už je asi většině čtenářů jasné, nešlo o kolonu, která by se rozhýbala během několika hodin. Tisíce řidičů byly uvězněny v autě po dobu 12 dní. Hlady ale rozhodně netrpěli. Vynalézaví Číňané z okolních měst a vesnic okamžitě vyrazili na dálnici a v provizorních pojízdných prodejnách nabízeli uvězněným řidičům jídlo, pití, noviny, cigarety a další zboží. 

A samozřejmě toho náležitě využili. Téměř každý prodejce si totiž na své zboží napařil pořádnou přirážku. Láhev vody jste tak mohli zakoupit za cenu 15x vyšší než v obchodě. Přesto se řidičům vyplatilo zůstat v autě, kolona se totiž hýbala. Zhruba rychlostí 1 kilometr za den.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy