Bazarové perličky: Subaru Legacy 3,0 R Spec. B

Subaru Legacy 3,0 spec. B | foto: sauto.cz

Existují prostě automobily, které jsou výjimečné. A tím výjimečné nemyslíme něco jako Laurin & Klement, ale opravdu výjimečné. Právě to vznikne, když se legendární pohon všech kol od Subaru spojí s plochým atmosférickým šestiválcem, podvozkem a manuální převodovkou z Imprezy STi. Dokonalý sleeper.

V celé České republice se prodává pouze pár kusů. Všechny při svých vyjížďkách zřejmě dostávají pořádně zabrat, ovšem Legacy Spec. B není automobil pro každého, ale pouze pro věrné fandy se srdcem na správném místě, kteří ví, že je správné auto odměnit pravidelným a poctivým servisem.

Jak tato edice modelu Legacy vlastně vznikla? Subaru se totiž do Evropy nechtělo dovážet přeplňované Legacy STi, místo toho ho tedy "vytvořila". Základem byl již existující motor 3,0 R s již dostatečným výkonem 245 koní. Největším problémem však byla "mdlá" automatická převodovka. Auto tedy dostalo šestistupňový manuál z STi, který přenáší výkon na všechna kola přes středový diferenciál s viskózní spojkou.

Spec. B má navíc zadní diferenciál, tužší převrácené přední vzpěry z STi a tlumiče Bilstein. Na rozdíl od "ostrých" Imprez je však Spec. B mnohem "anonymnější". Nápadné je pouze lemování světlometů, 18" kola, rozměrné nárazníky a dvě koncovky výfuku převzaté z 3,0 R. 

A co že dokáže tato perlička vlastně nabídnout? 245 koní při 6600 ot./min., zrychlení z 0 na 100 za 6,5  vteřiny, ostré brzdy a neuvěřitelně zábavný podvozek, kombinující bezpečnost předokolek s obratností zadokolek. 

Při pořízení tohoto skvostu je však potřeba počítat s vyššími provozními náklady, což dokazuje už jen průměrná spotřeba, která se pohybuje v rozmezí 11 - 14 litrů. Spec. B je vůz především pro zákazníky, kteří stavějí potěšení z jízdy nade vše. Je to prostě staré dobré Subaru, a je zatraceně dobré. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy