Proč se poutat na zadních sedadlech? Tohle video to snad dostatečně vysvětlí

Nepřipoutaní cestující na zadních sedadlech jsou nebezpeční nejen sobě, ale i ostatním | foto: youtube.com

Mnoho lidí stále žije v přesvědčení, že zadní sedadla jsou mnohem bezpečnější, takže se zde nemusí poutat. Jak ovšem dokazuje studie, kterou provedla organizace IIHS, nepřipoutaný cestující na zadním sedadle nehazarduje jen se svým životem, ale i se životy ostatních ve vozidle.

Americká organizace IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), která je obdobou pro nás dobře známé organizace Euro NCAP, provedla výzkum, podle kterého 4 z 5 cestujících na zadních sedadlech nepoužívají při cestách na krátké vzdálenosti bezpečnostní pásy. Totéž se vztahuje i na cestování ve vozech Taxi nebo Uber.

Lidé si přitom neuvědomují, že při dnešní bezpečnosti automobilů je cestování na předních i zadních sedadlech skoro stejně bezpečné, ovšem pouze v případě, kdy použijete bezpečnostní pás, jak řekla Jessica Jermakian z IIHS.

Když minulý rok prováděla organizace IIHS výzkum mezi lidmi staršími 18 let, zjistila, že z 1 172 respondentů jich pouze 72% používá pás na zadním sedadle, zatímco na předním ho používá 91%.

Většina lidí si přitom neuvědomuje, že nepřipoutaná osoba na zadním sedadle neohrožuje pouze sebe, ale také cestující na předních sedadlech. Jak ukazuje přiložené video s figurínami, náraz osoby na přední sedadlo může řidiče přímo natlačit na volant a airbag a způsobit mu vážná zranění, nebo ho i zabít.

Lidé cestující na zadních sedadlech by tak neměli myslet jen na sebe a své pohodlí, ale také na bezpečí ostatních cestujících, zvláště těch před nimi. Při čelním nárazu totiž mohou jejich letící těla narážet do ostatních a způsobovat jim vážná zranění.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy