Revoluční autobus, schopný jezdit nad automobily, byl podvod. Policie už začala zatýkat

Autobus Transit Elevated Bus (TEB) | foto: youtube.com

Vzpomínáte si na revoluční autobus, který měl být schopen pohybovat se nad dopravou ucpanými ulicemi? Tento technický unikát, vyvíjený soukromou společností v Číně, je zřejmě jeden velký podvod, který nyní začala vyšetřovat policie.

Nový koncept hromadné dopravy v přeplněných a dopravními zácpami sužovaných městech ohromil celý svět. Když se pak autobus předvedl i na 300 metrů dlouhé testovací dráze, mnozí předjímali skutečnou revoluci v dopravě. O několik měsíců později však areál zel prázdnotou kvůli údajným finančním potížím a dalším podezřelým okolnostem.

Podezření se nakonec potvrdila a čínské úřady podle serveru Engadget skutečně věří, že celá záležitost byla podvod. Policie tak zahájila vyšetřování a údajně již byli zatčeni první podezřelí.

Podle vyjádření policie bylo zahájeno vyšetřování pro podvody během financování společnosti Transit Elevated Bus (TEB). V současné době by mělo být zadrženo přes 30 lidí, kteří byli s celou kauzou úzce spjati. Podle deníku Southern Metropolis Daily se podvodníkům podařilo vylákat z 72 investorů částku dosahující 1,3 milionu dolarů, tedy cca 29,7 milionu korun.

Podezření na nekalé pozadí společnosti se objevilo již na konci minulého roku, kdy společnost odpovědná za design celého autobusu vydala prohlášení, podle kterého jí společnost TEB dlužila několik milionů dolarů za práci na stroji. Podezření podpořily i nejasnosti kolem testovací dráhy, kterou společnost TEB neopustila ani po vypršení nájmu. Dráhu tak nakonec nechaly zlikvidovat úřady a jedinečný autobus byl přesunut do nedaleké garáže.

Sen o hromadné dopravě, která dokáže překonat i ucpaná centra měst, tak na svou realizaci bude muset ještě pár let počkat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy