Lamborghini Aventador S je strojem mnoha superlativů. Ke koupi je i v České republice

Lamborghini Aventador S má dvanáctiválec s výkonem 740 koní a točivým momentem 690 Nm, maximální rychlost je 350 km/h a cena představuje 7,6 milionu Kč bez daně | foto: Porsche Inter Auto

V Praze na Smíchově je k prodeji úplně první Lamborghini Aventador S. Pod kapotou skrývá atmosférický dvanáctiválec, kterým to sice začíná, ale rozhodně nekončí.

Srdcem celého vozu je atmosférický plněný dvanáctiválec o objemu 6,5 litru s výkonem 740 koní disponující točivým momentem 690 Nm, jenž dosahuje vrcholu při 5 500 otáčkách za minutu. Z nuly na sto kilometrů v hodině se vůz rozjede za úctyhodných 2,9 sekundy. Maximální rychlost je 350 km/h. Vůz je vybaven systémem start/stop a také technologií, která za předpokladu, že řidič nepotřebuje plný výkon motoru, jednu řadu válců krátkodobě deaktivuje, a tak se o pohon stará pouze šest válců.

Písmeno S značí, že automobilka Lamborghini svůj Aventador vylepšila. To se týká zejména designu, který byl upraven pro zlepšení aerodynamiky. Výrobce udává, že pokud porovnáme novinku s předchozím Aventador kupé, zjistíme, že přítlak na přední nápravě se zvýšil o více než 130 procent. Spoiler v nastavení pro nízký aerodynamický odpor vzduchu dosahuje ve srovnání s předchůdcem o 400 procent lepšího přítlaku. 

Další zásadní novinkou je natáčení kol v zadní nápravě (LRS). Vylepšeno bylo též zavěšení kol, elektronické systémy a individuálně volitelné jízdní režimy. Kromě známých režimů – STRADA, SPORT, CORSA – byl přidán nový – EGO. Právě on umožňuje řidiči nastavení ve velkém rozpětí vycházející z kombinace parametrů ostatních jízdních režimů.

Lamborghini Aventador S má dvanáctiválec s výkonem 740 koní a točivým momentem 690 Nm, maximální rychlost je 350 km/h a cena představuje 7,6 milionu Kč bez daně | foto: Porsche Inter Auto

O brzdění se starají brzdy s keramickými kotouči, jež jsou vyztuženy uhlíkovými vlákny. Kotouče jsou odvrtávané a disponují vnitřním chlazením. K zastavení vozu jedoucího 100 kilometrů v hodině by jim měla postačit dráha dlouhá 31 metrů. Brzdám sekunduje sportovní obutí, dle slov výrobce, nové speciálně vyvinuté pneumatiky Pirelli P Zero.

V Evropě je doporučená cena automobilu Lamborghini Aventador S zhruba 7 600 000 Kč bez daně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy