Británii došla trpělivost se závodníky. Zavedla nový systém pokut

Překračování rychlosti vyjde některé řidiče pěkně draze | foto: blog.autointhebox.com

Británie, na rozdíl od ČR, disponuje vyšším počtem závodních okruhů, na kterých si lidé mohou vyzkoušet limity svého vozu aniž by někoho ohrožovali. Možná i proto došla britské vládě trpělivost se závodníky na silnicích a zavedla nový systém pokut.

Pokuty za porušení rychlosti se v Británii nově budou udělovat v řádu procent z týdenní výplaty. Za nejhorší porušení předpisů se tak pokuta může vyšplhat až na 175% týdenního příjmu. Za mírnější prohřešky zaplatíte jen 25% z týdenní mzdy. Na výši pokut bude mít vliv i počet předchozích přestupků řidiče.

Celý nový systém pokutování bude rozdělen do tří skupin, podle závažnosti porušení předpisů. Demonstrovat si to můžeme například u porušení maximální povolené rychlosti v oblasti, kde je rychlost omezena na 30 mph (cca 48 km/h).

Pokud pojedete rychlostí 31 - 40 mph, budete ve skupině A a hrozí vám postih ve výši 25-75% z vaší týdenní mzdy. Pokud pojedete rychlostí 41-50 mph, budete ve skupině B a hrozí vám postih 75-125% z týdenní mzdy. A pokud pojedete více než 51 mph, čeká vás pokuta v rozmezí 125-175% z týdenní mzdy. Navíc vám může být udělen zákaz řízení na 7 až 56 dnů. 

Horní hranice pokut bude omezena na 2.500 liber na dálnicích a na 1.000 liber na ostatních komunikacích. Co myslíte, měl by podobný systém pokutování nějaký smysl i v ČR? 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy