Budoucnost patří obnovitelným zdrojům, další Ford by mohl být z bambusu

Ford experimentuje s použitím bambusu | foto: Ford

Věřte nebo ne, Ford skutečně experimentuje s použitím obnovitelných zdrojů v interiéru. Další generace Fordu by tedy mohly mít interiér z bambusu, který se v rámci udržitelných materiálů jeví zatím jako nejlepší.

Bambus je totiž jeden z nejpevnějších materiálu, vyskytujících se v přírodě. Navíc se vyznačuje velmi rychlým růstem, konkrétně to může být až 90 centimetrů denně. Již nyní se bambus hojně používá ve stavebnictví a nábytkářství.

„Bambus je úžasný. Je silný, pružný a zcela obnovitelný. Navíc je ho v Číně a mnoha dalších částech Asie opravdu spousty,“ řekla Janet Yin, která zastává funkci supervizora ve Ford Research & Engineering Center's.

Ford testuje bambus již několik let a vyhodnocuje jeho schopnosti pro použití v interiéru. Mimo jiné je tento materiál dlouhodobě zahříván na vysoké teploty (100 stupňů Celsia) a zkouší se i nejrůznější kombinace s plastem, přičemž výsledky jsou lepší, než u jiných testovaných syntetických a přírodních vláken.

I když testy na bambusu mají ještě dlouhý kus cesty před sebou, Ford se pokouší najít uplatnění i pro další recyklovatelné materiály. Nedávno Ford oznámil, že spolupracuje s Jose Cuervo, o použití agáve (vedlejší produkt při výrobě Tequily) pro výrobu udržitelných bioplastů ve svých vozech.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy