Octavia příští generace nabídne více místa, autonomní systémy i hybridní motory

Škoda Vision C | foto: Škoda Auto

Ačkoliv byla faceliftovaná verze Škody Octavia III. generace představena poměrně nedávno, konkrétně 10. ledna 2017, už nyní se šíří spekulace o možné podobě a vlastnostech IV. generace tohoto veleúspěšného vozu.

Doba se zrychluje a intervaly produkce nových vozů se tak zkracují. Škoda Octavia první generace vydržela v továrnách mladoboleslavské automobilky celých 14 let. Druhá generace už jen devět let. Současná třetí generace se vyrábí od roku 2013 a nyní prodělala čerstvou omlazovací kůru. I přes to se ale stále častěji objevují informace o tom, že nová Škoda Octavia, již čtvrté generace, se představí kolem roku 2020.

S informací přišel německý AutoBild.

Octavia je zkrátka tažným koněm mladoboleslavské automobilky, kterou milují na celém světě. Nabízí ve své třídě neskutečný prostor, bohatou výbavu, originální design a dostupné ceny. U čtvrté generace se očekává, že tyto silné stránky ještě více rozvine. 

V tom jí do jisté míry bude nápomocná technika, kterou bude sdílet s novým VW Golf již osmé generace. Kromě většího prostory bychom se také měli dočkat nových motorů a pokročilejších bezpečnostních systémů. Samozřejmostí již budou i systémy podporující autonomní jízdu až na úroveň 3, t.j. kdy auto zvládá udržovat rychlost, směr a dokáže samostatně reagovat na nouzové situace. Řidič tak může věnovat svou pozornost jiným věcem.

Pod kapotou se objeví zcela přepracované motory, jejichž výkony si však zůstávají obestřeny tajemstvím. I nadále by měl základním motorem zůstat litrový tříválec, vyšší řady dostanou pravděpodobně motory 1,4. Vrchol nabídky budou představovat verze RS s motory 2.0TSI o výkonu až 260 koní. Ochuzeni nezůstanou ani milovníci naftových Octavií. Vznětové motory by měly nabídnout výkon od 95 koní až po 190 koní u verze RS. 

Novinkou však budou vozy s hybridním pohonem. O ty je totiž stále rostoucí zájem, Škoda tak dozajista vyrazí zájemcům naproti. K dispozici by měly být jak mild-hybridní verze, tak i klasické plug-in hybridy. Ty by ve spojení s 1,5 litrovými motory mohly podávat výkon až 150 koní a kroutící moment až 590 Nm. 

Na konkrétní informace si však budeme muset počkat. Ledasco o nové Octavii nám ale napoví nový Golf osmé generace, který se představí ještě před ní.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy