Nezajištěný pes v autě? Může vás stát pokutu i zranění

Přeprava psa v autě také podléhá pravidlům | foto: pixabay.com

Obyvatelé ČR mají v Evropě pověst největších milovníků psů a koček. Víte ale, že za jejich nesprávnou přepravu můžete být pokutováni? V případě nehody vám hrozí i zranění.

Spousta lidí cestuje za výlety i se svými čtyřnohými miláčky. Ovšem i jejich přeprava v autě podléhá silničnímu zákonu. Jeho výklad je dost volný, dá se ale chápat v tom smyslu, že řidič je povinen zabezpečit zvíře tak, aby neohrozilo řidiče ani přepravované osoby. Je třeba si totiž uvědomit, že v případě nehody by mohl pes volně poletovat po kabině automobilu a způsobit vážná zranění nejen sobě, ale hlavně členům posádky.

Zatímco k přepravě kočky nebo menších psů vám postačí běžná přepravní klec, v případě větších psů je nabídka poměrně pestrá. My jsme pro vás vybrali pár způsobů, jak se svým psem cestovat čistě, bezpečně a bez rizika pokuty až do výše 2.000 Kč.

  • Přepravní deka Připevňuje se k hlavovým opěrkám předních a zadních sedaček. Vytváří pro psa příjemné prostředí a zároveň ochrání i vaše čalounění. Pro pocit většího bezpečí je dobré ji kombinovat s postrojem a bezpečnostním pásem. Na trhu jsou i přepravní deky určené do zavazadlového prostoru.
  • Sít nebo mříž oddělující přepravní prostor Na trhu je několik dostupných variant. Nylonové sítě oddělující prostor předních a zadních sedaček, sítě oddělující zavazadlový prostor od kabiny nebo mříže oddělující zavazadlový prostor od kabiny.
  • Postroj a bezpečnostní pás Jde o nejbezpečnější způsob cestování s vaším psem. Psovi se nasadí jednoduchý polstrovaný postroj, který se pomocí speciálního popruhu připevní k bezpečnostnímu pásu, nebo přímo zacvakne do zámku bezpečnostních pásů.

Pokud tedy často cestujete se svým psem, zvažte investici do vhodného příslušenství. Pocit klidu za to jistě stojí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy