Riskujete stejně jako opilý řidič! Podívejte se kdy

Za volantem... | foto: pixabay.com

Únava za volantem vozu je častou příčinou tragických dopravních nehod a proto není divu, že nejnovější modely světoznámých značek mají mnohdy ve své výbavě elektronické asistenty.

Ty mají vypomoct v případě, že se blíží spánek řidiče a v případě potřeby auto do jisté míry zkorigují. S novým výzkumem přišla americká federace automobilových klubů AAA (American Automobile Association), který se zaměřuje právě na únavu řidiče. Věděli jste, že únava za volantem je stejně nebezpečná jako jízda pod vlivem alkoholu?

Výsledky průzkumu pak ukazují, že u řidičů, kteří přišli o dvě až tři hodiny spánku, se další den zvyšuje riziko nehody více než čtyřikrát. To je skoro podobně vysoké riziko, jako je jízda pod vlivem alkoholu s 0,08 promile v krvi. Logicky pak s každou hodinou spánku méně se situace ještě zhoršuje.

„Jedna z pěti smrtelných nehod zahrnuje řidiče, který byl unavený nebo se nedostatečně vyspal předešlou noc,“ říká ředitel instituce AAA pro bezpečnost a výzkum, Jake Nelson. Ještě horším zjištěním je fakt, že jedna třetina amerických řidičů vyjede na silnici dřív, než "naspí" potřebných sedm hodin.

Celá studie se pak zaměřuje na americké silnice, jenže v Evropě to nebude o moc lepší. Nakonec je ale vždy a všechno na řidičích, kteří by měli vědět, jak moc jsou unavení. Únava sice působí na každého jinak, jenže ve výsledku ústí vždy v jedno - mikrospánek. Proto je potřeba vyrážet na cesty vždy odpočatý, nebo si dávat pravidelné přestávky v případě, že na jedné cestě chcete ujet několik stovek kilometrů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy