Prodej aut v Rusku v dubnu prudce stoupl

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Prodej osobních automobilů v Rusku se v dubnu meziročně zvýšil o 170 procent na 75.622 vozů. Byl však zhruba poloviční ve srovnání s dubnem 2021, tedy obdobím před zahájením ruského útoku na Ukrajinu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů analytické skupiny Autostat.

Ruský automobilový sektor tvrdě zasáhly sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Moskva tento útok zahájila 24. února loňského roku. Předloni v dubnu se v Rusku prodalo kolem 150.000 vozů, zatímco loni v dubnu to bylo podle údajů Autostatu pouze 27.965 vozů.

Podíl domácí značky Lada na ruském trhu se letos v dubnu zvýšil na 33 procent z 23 procent před rokem. Nejvýraznější nárůst tržního podílu však zaznamenaly čínské modely, napsala agentura Reuters.

Čínské značky se staly důležitými hráči na ruském automobilovém trhu po odchodu západních výrobců v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Celková výroba osobních automobilů v Rusku se loni propadla o 67 procent na 450.000 vozů, což je nejnižší úroveň od pádu Sovětského svazu v roce 1991.

Prodej aut v Rusku se loni snížil o 59 procent na 626.300 vozů, což představovalo nejslabší výsledek za několik desetiletí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy