Ford dramaticky změnil politiku v Rivianu

Rivian R1T | foto: Rivian

Americká automobilka Ford Motor snížila podle ČTK svůj podíl ve výrobci elektromobilů Rivian Automotive na 1,15 procenta. Na konci roku 2021 přitom Ford držel v Rivianu podíl 11,4 procenta. Rivian se potýká s výrobními problémy a Ford nedávno oznámil pokles zisku a předpověděl, že ho čeká těžký rok. Za loňský rok také zaúčtoval 7,4 miliardy USD (164,4 miliardy Kč) jako odpis hodnoty své investice do Rivianu.

Agentura Reuters minulý týden informovala, že Rivian plánuje propustit šest procent zaměstnanců, aby snížil náklady, protože jeho hotovostní rezervy klesají. Společnosti prodělává na každém voze, který vyrobí, a loni těsně nesplnila svůj výrobní cíl, protože se potýkala s narušením dodavatelského řetězce. Firma plánovala vyrobit 25.000 vozů.

Společnost Rivian byla založena v roce 2009. Patří do řady firem, které si stanovily za cíl snížit podíl na trhu společnosti Tesla. Předloni vstoupila na burzu a její tržní hodnota rychle překonala automobilky Ford a General Motors a stala se druhou nejhodnotnější americkou automobilkou za společností Tesla. To už ale neplatí, protože akcie Rivianu se loni propadly o 82 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy