Jak nejstylověji vyjet na nejvyšší sopku světa? Přeci v terénním Porsche 911

Porsche 911 | foto: Porsche

Německý výrobce sportovních vozů Porsche testuje dvojici silně upravených kupé 911 Special Experimental Projects. Na svazích chilské sopky Ojes del Salado se jim podařilo vyšplhat až do výšky 6007 metrů.

Vozy pro expedici na nejvyšší sopku světa jsou postaveny na základně modelu 911 Carrera 4S. To znamená, že jsou poháněny přeplňovanými šestiválci boxer o výkonu 330 kW (téměř 450 koní). Tento výkon putuje na všechna čtyři kola. 

Porsche 911 | foto: Porsche

Porsche 911 | foto: Porsche

Vozy stojí na portálových nápravách a velkých terénní kolech. Díky tomu vzrostla jejich světlá výška na ohromných 350 mm. Převodovky mají nižší převodový stupeň, což zlepšuje ovládání v náročném terénu a přidává potřebnou sílu. Podvozek obdržel ochranné plechy, které vozy ze spodu chrání před ostrými vulkanickými kameny. Posádku, která sedí v karbonových sedačkách, chrání vestavěná ochranná klec. Dále 911 pomáhají přední navijáky a karoserie jsou upraveny tak, aby se pod ně vešla velká terénní kola. 

Vozy testoval tým vedený vítězem Le Mans a rekordmanem Pikes Peak - Romainem Dumasem. Ten po zdolání více než šestikilometrové sopky prohlásil toto: "Myslím, že jediná vozidla, která byla nad námi, jsou pouze letadla!"

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy