Ručník do ringu? Automobilová velmoc je už třetí rok v těžké krizi

Toyota | foto: Toyota

V Japonsku loni vyrobili nejméně automobilů za posledních 45 let. Produkce se meziročně snížila o 2,7 procenta na 7,85 milionu, klesla třetí rok po sobě. Na vině byly problémy s dodávkami součástek způsobené pandemií covidu-19. S odkazem na Asociaci japonských výrobců automobilů o tom informovala podle sdělení ČTK agentura Kjódó. Především nedostatek polovodičů by podle asociace mohl trápit automobilky i v letošním roce.

Číslo za loňský rok je asi o 42 procent nižší než maximum 13,49 milionu kusů vyrobených v roce 1990. Pokud úroveň produkce zůstane nízká, budou mít výrobci automobilů potíže s udržením zaměstnanosti a továren, uvádí Kjódó.

Výroba osobních automobilů klesla ve srovnání s rokem 2020 o 4,9 procenta na 6,62 milionu vozů. Výroba nákladních automobilů a autobusů se ale zvýšila.

V letech 1980 až 2008 japonská výroba výrazně přesahovala deset milionů vozů ročně. V roce 2009 se produkce snížila na 7,93 milionu vozů a na předchozí úrovně už se nevrátila.

I kvůli posilujícímu jenu se japonští výrobci začali zčásti přesouvat do zámoří. Mimo Japonsko loni vyrobili 16,46 milionu vozů, což je nárůst o 7,1 procenta oproti předchozímu roku a první nárůst po třech letech. Zásluhu na tom mělo oživení poptávky ve Spojených státech i na dalších trzích.

Také výroba osobních aut v Česku loni klesla meziročně o 4,1 procenta na 1,105 milionu vozů. Proti předcovidovému roku 2019 to bylo o celých 23 procent méně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy