Starý Mustang se proměnil ve stylový rat rod

ford mustang | foto: Zuumy

Vozy Ford Mustang první generace platí za jedny z nejkultovnějších muscle car vůbec. Drtivá většina majitelů se při jejich renovaci snaží o co největší autentičnost. To ovšem neplatí v tomto případě.

Američan Kyle Skif přetvořil Ford Mustang z roku 1967 na stylový rat rod, který nemá ve světě obdoby. Vše začalo zakoupením orezlého torza, kterému chyběl interiér a dokonce i motor. Navrácení vozu jeho původní lesk se jevilo jako finanční nesmysl, a tak se rozhodl postavit tento unikát.

Nejprve vlastními silami postavil trubkový rám včetně integrované bezpečnostní klece, na kterou posléze posadil karosérii Mustangu. Za pozornost rozhodně stojí odpružení kol tohoto projektu. Když se podíváte do motorového prostoru, určitě vám neuniknou vodorovné pružiny. Jedná se o odpružení Pushrod, které je hojně využíváno u závodních speciálů. Podobné řešení bylo použito též v případě zadní nápravy.

ford mustang | foto: Zuumy

Pro zajištění co možná nejlepších jízdních vlastností se značně rozšířil rozchod kol, které se nacházejí mimo karosérii pod vlastnoručně vyrobenými blatníky z nerezové oceli. Čistě puristickému interiéru kralují kovová sedadla s velkým množstvím otvorů.

Pod kapotou našel své místo motor z Chevroletu Corvette C5. Je jím 5,7 litrový V8 s označením LS1. Ten již v základu udává solidních 257 kW (350 koní) a 483 N.m. To však bylo Kylovi málo, a tak motor obdržel řadu dalších vylepšení, včetně sacího potrubí Holley Mild Ram a výfukového potrubí Kooks. Výkon motoru samozřejmě putuje na kola zadní nápravy, která jsou pro přenos stáda koní vybavena dostatečně širokými penumatikami.


Dynamické schopnosti ratrod Mustangu nejsou známy. Ale již sériová Corvette C5 zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy a dokáže se rozjet až na 281 km/h. Není důvod nevěřit, že silnější a lehčí Mustang bude ještě rychlejší.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy