Atmosférická V12 ještě neřekla poslední slovo

V12 9,5 l | foto: youtube.com

V dnešní době je o atmosférické a mnohoválcové motory opravdu nouze. Dříve V12 platil za vrchol nabídky motorizací nejednoho výrobce prestižních aut. Jenže dnešní doba, ve které se bojuje o každý gram CO2, těmto motorům nepřeje. Proto není problém i ve vozech vyšší třídy najít přeplňovaný tříválec.

Toto je ale obrázek současné Evropy. Za "velkou louží" ještě zas tak zle není. Sice je pravda, že i tamní výrobci automobilů stále častěji montují do svých modelů přeplňované šestiválce, ale není problém zcela běžně sáhnout po nějaké té atmosférické V8.

Spojené státy jsou ale známé také pro nejrůznější přestavby, kdy pod kapotu běžného vozu "narvete" motor se zběsilým výkonem. A právě výrobou takovýchto motorů pro americké nadšence do výkonu, se zabývá australská společnost Race Cast Engineering. Konstruktéři si vzali do parády V8 od GM a v podstatě k němu "navařili" další 4 válce. Výsledek je vskutku impozantní. V12 má nyní objemu 9,5 litru a dokáže se roztočit až na 7100 ot./min. Výkon je 760 koní při 6500 ot./min. a točivý moment vrcholí hodnotu 814 N.m.

V12 9,5 l | foto: youtube.com

Komu by toto stádo plnokrevníků nestačilo, může sáhnout po ještě výkonnější verzi. S ostřejší vačkou a dalším laděním se výkon může vyšplhat až přes magickou hranici 1000 koní. A to stále hovoříme o přirozeně plněném agregátu.

Ale každá sranda něco stojí. V tomto konkrétním případě je to 55 200 $ (přibližně 1,27 milionu korun) za základně naladěnou verzi. Za své peníze však dostanete něco vskutku výjimečného.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy