Jak upravit nastavení elektromobilu? V budoucích vozech Hyundai a Kia postačí telefon

Budoucí elektromobily Hyundai a Kia by měly nabídnout možnost úpravy parametrů pomocí chytrého telefonu | foto: Hyundai

Společnost Hyundai Motor Group pracuje na technologii, která umožní budoucím uživatelům elektromobilů Hyundai a Kia nastavit si výkon a parametry vozu přesně podle svých potřeb. A jediné, co k tomu budou potřebovat, bude chytrý telefon nebo tablet. Svůj vůz tak vlastně budou moci mít kdekoliv s sebou.

S nástupem elektromobilů se automobilkám otevřela celá řada nových možností, které by u tradičních motorizací byly nemyslitelné. Skvělým příkladem je třeba technologie označovaná „Smartphone-Electric Vehicle Paring Based Performance Adjustment Technology," která má v budoucnu umožnit propojení elektromobilů s chytrým zařízením řidiče, prostřednictvím kterého má být možné ovlivnit nastavení celého vozu,

V současné fázi vývoje si však řidič může nastavit pouze sedm parametrů, jak dodává web Carscoops, který na novinky upozornil. V nabídce však nechybí třeba nastavení maximálního točivého momentu, nastavení akcelerace či brzdění, účinnost rekuperativního brzdění, citlivost řízení nebo množství energie spotřebované klimatizací / topením.

Podle Hyundai se jedná o první technologii, která umožní řidičům používat specifická nastavení jakéhokoliv elektromobilu jen po jednoduchém stažení jejich profilu ze serveru. To se hodí nejen v případě, kdy se o auto dělíte s někým z domácnosti, ale hlavně v budoucnosti, které by mělo dominovat sdílení automobilů. Novinku by také mohli ocenit rodiče, kteří budou poprvé svěřovat svůj vůz potomkům s čerstvým řidičákem a rovnou jim zatrhnou prudké akcelerace a zjišťování maximální rychlosti.

Aplikace pro telefon, pomocí které bude možné změny provádět, by současně měla být schopná optimalizovat nastavení vozu v závislosti na vzdálenosti do cílové destinace a zbývající energii v akumulátorech. A pokud si budete chtít za volantem trochu užít, měla by být aplikace schopná doporučit vhodné nastavené pro sportovní jízdu.

Svůj profil s ideálním nastavením vozu pak budou moci řidiči i sdílet mezi sebou a zkoušet nastavení ostatních řidičů. K dispozici by pak měly být i profily přímo od Hyundai, jejichž parametry budou vycházet z podmínek panujících na silnicích.

Tato nevšední technologická novinka by se měla objevit u nových elektromobilů z nabídky Hyundai a Kia, společnost však odmítla uvést konkrétní modely. Do roku 2025 má však v úmyslu nabídnout až 23 elektromobilů a tak se dá předpokládat, že při premiéře jednoho z nich nám bude představena i tato unikátní technologie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy