Jezdíte s podhuštěnou pneumatikou? Velký bratr to uvidí

Nové extrémní Bugatti Chiron Sport | foto: Bugatti

Automobilka Bugatti má na své nástěnce hrdě vystaveno hned několik světových prvenství - a jedním z těch skutečně působivých jsou první systémy telemetrie na produkčních silničních automobilech. Díky desítkám různých senzorů tak v centrále Bugatti tisíce kilometrů daleko vědí, že vám například uchází vzduch z levého zadního kola.

V roce 2004 byla Bugatti vůbec první automobilkou, která dokázala majitelům extrémního Veyronu nabídnout systém telemetrie. Díky systému, který se inspiroval v závodech Formule 1 nebo DTM, tak lidé v centrále automobilky mohou monitorovat stav vašeho automobilu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

A zatím co u modelu Veyron byl tento systém spíše v plenkách a monitoroval jen základní údaje, u modelu Chiron už se bavíme o 10 000 signálech z různých čidel a senzorů. A jediné, co je k funkčnosti systému zapotřebí, je obyčejný signál mobilní sítě.

Zní to až neuvěřitelně a někomu to může přijít jako zbytečné šmírování, nicméně automobilka tak dělá pouze na přání a hlavně ku prospěchu zákazníka. Ostatně nikdy není na škodu, když tým odborníků hlídá stav onoho úchvatného 8-litrového motoru, sedmistupňové dvouspojkové převodovky nebo méně důležitých komponent, jako je multimediální systém nebo klimatizace.

O kontrolu údajů se stará eskadra tří speciálně vyškolených zaměstnanců, kteří mají přezdívku "Flying doctors". Každý z těchto doktorů má na starosti svůj trh (Evropa & Rusko, Střední Východ & Pacifik, Severní Amerika) a každý z těchto speciálně vyškolených odborníků má navíc odbornou podporu jak z centrály automobilky v Molsheimu, tak od 34 dealerství a servisů umístěných po celém světě.

O přenos dat se stará malá hliníková krabička o rozměrech 140 mm na šířku, 50 mm na výšku a 100 mm na délku, která odesílá data přímo do počítačů Bugatti. Kromě odesílání dat telemetrie z Veyronu a Chironu však umí krabička i data přijímat. Automobilka vám tak snadno může provést aktualizaci některých systémů, nebo upravit konfiguraci vozu pro lepší zážitek z jízdy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy