BMW představilo motor pro M8 GTE. Tohle monstrum je technický unikát

BMW M8 GTE | foto: BMW

Automobilka BMW se konečně pochlubila s detaily okolo nového motoru pro závodní BMW M8 GTE. Jeho vytvoření předcházelo 500 různých návrhů samotného motoru a následovalo dalších 500 nákresů celé pohonné soustavy, ovšem výsledek stál evidentně za to. Podle všeho je totiž tento motor tím nejrozsáhlejším projektem od chvíle, co se v roce 2012 BMW vrátilo do soutěže DTM.

Motor závodního modelu M8 GTE nese kódové označení P63/1, ovšem jeho základy vychází z dvakrát přeplňovaného motoru V8 označovaného S63T4, který bychom nalezli například v poslední generaci modelu BMW M5. V závislosti na potřebách závodu pak může tento technický skvost produkovat výkon v rozmezí 500 až 600 koní.

Některé díly motoru, jako třeba blok a hlava válců, musí zůstat z důvodu závodních regulací beze změny. Dalších 985 dílů je však zcela unikátních a vyvíjeny byly čistě pro tento motor. Další změnou je pak snížení objemu z 4.4 litru na 4.0 litru.

Díky úpravám klikové hřídele a geometrie spalovacích komor má však motor nádherně divoký zvuk a výkonová křivka skvěle odpovídá požadavkům motorsportu. Zřejmě nejúchvatnější je však míra účinnosti, které se podařilo technikům dosáhnout. S 40 % se jedná o vůbec nejefektivnější motor, jaký kdy automobilka do svých závodních strojů nasadila.

BMW Motorsport si také vychvaluje skvělou ovladatelnost motoru P63/1, který prý bylo dosaženo zcela novým přístupem při jeho vývoji. Motor se údajně vyjímá skvělými reakcemi a také velice lineárním přísunem výkonu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy