LED světlomety? Testy prokázaly, co si už mnozí řidiči dlouho myslí

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Všimli jste si, že se na našich silnicích pohybuje stále více automobilů s moderními LED světlomety? Nová technologie umožňuje designérům vytvářet malá umělecká díla, která se postupem času stávají charakteristickými znaky celé automobilky. Jaký vliv však mají nové světlomety na bezpečnost?

Nejspíš se budete divit, ale navzdory silnějšímu světlu schopnému osvítit vzdálenější prostory nejsou nové LED světlomety o moc bezpečnější, než byli jejich předchůdci. S touto zajímavou zprávou přišel web Automotive News, který vychází ze čtyř studií organizace IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Každá z těchto studií přitom měla podobný nelichotivý závěr: většina světlometů na nových testovaných vozech za moc nestojí.

Led světlomety je vybaveno například i nové BMW i8 Roadster a BMW i8 Coupé | foto: BMW Česká republika

Agentura IIHS je jakousi americkou obdobou agentury Euro NCAP, proto by se dalo očekávat, že bude nadržovat americkým vozům. Podle výsledků zpráv jsou na tom ale stejně bídně vozy z celého světa a to bez ohledu na jejich luxus či cenu.

Podle všeho se navíc zdá, že většina nových automobilů opouští továrnu se špatně seřízenými světlomety, výsledkem čehož jsou různé odlesky a oslňování protijedoucích řidičů, což celý přechod na novou technologii činí poněkud zbytečným. Ze stovky testovaných vozidel dostala jen čtyři hodnocení "Dobré". Dalších 40 pak označení "Slabé".

Testování světlometů probíhá pod dozorem odborníků, kteří měří výkon tlumených i dálkových světel jak při jízdě po rovině, tak během projíždění zatáček. Součástí testů je také zkoumání míry oslnění protijedoucích vozidel.

Zajímavým ukazatelem vlivu světel na bezpečnost vozu může být počet udělení nejvyššího hodnocení "Top Safety Pick Plus". Ten za minulý rok získalo pouze 15 vozidel, zatímco minulý rok to bylo 38 vozidel. Tento pokles pak bývá přisuzován zejména zpřísněním pravidel pro testování kvality světlometů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy