Žádní řidiči, žádné problémy? Autonomní mikrobusy nejsou ve Finsku ničím výjimečným

projekt SOHJOA.FI, mikrobusy EZ10 | foto: youtube.com

Po úspěšném zkušebním provozu trvajícím od srpna loňské roku jsou finské Helsinky vůbec prvním městem na celém světě, které plánuje zahájení pravidelné přepravy pasažérů skrze samořídící autobusy.

Služba s názvem RoboBusLine odstartuje již letos na podzim a město říká, že tento krok představuje opravdový pokrok od dosavadního experimentování. Nasazení autonomních autobusů navazuje na zkušební období, ve kterém elektrické mikrobusy EasyMile EZ10 obstály. Používány byly na přepravu cestujících po rovném helsinském nábřeží ve čtvrti zvané Hernesaari. Cestující byly přepravováni rychlostí 11 km/h a pro případ nouze byl na palubě vždy přítomen odborný dohled.

Testování se později přesunulo i do měst Espoo a Tampere, ale brzy se vrátí zpět do Helsinek, kde budou autobusy použity pro přepravu mezi místní zoologickou zahradou a ostrovem Mustikkamaa. Je zajímavé, že Helsinki nevidí autonomní autobusy jako plnohodnotnou náhradu za prostředek tradiční hromadné dopravy. Spíše se zde mluví o řešení, které má cestující přepravit od zastávek pravidelné veřejné dopravy až domů, což by mohlo městu odlehčit od osobních automobilů.

Ve Finsku je legální provozovat autonomní vozidla v reálném provozu. Projekt s názvem SOHJOA.FI je vůbec první na celém světě, který nabízí přepravu pasažérů skrze autonomní autobusy. Autobusy zde provozují bezproblémově již od srpna roku 2016. Důležité jsou především nízké provozní náklady, nulové emise a kapacita pro 9 cestujících.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy