Co znamenají písmenka u automatické převodovky?

Co se stane, když v plné rychlosti zařadíte zpátečku? | foto: Ford

Co se stane, když v plné rychlosti zařadíte zpátečku? Na tuto otázku jsme vám nedávno dali odpověď, která možná leckoho překvapila. Experimentů s převodovkou je ale pochopitelně mnohem víc, většina z nich se přitom váže ke klasickému automatu.

Klasická automatická převodovka má obvykle volič, u nějž jsou vyobrazena písmenka P, R, N a D (někde se vyskytuje i písmeno S, značící velmi vzácně specifický režim pro jízdu na sněhu či ledu, ve většině případů ale sportovní režim). Ty značí jednotlivé režimy – D znamená drive, tedy jízdu vpředu, R znamená reverse, tedy zpátečku, N znamená neutrál a P značí uvedení skříně do parkovací polohy. A právě tato poloha se stala předmětem dnešního experimentu, který je výborně zdokumentovaný videem na serveru Youtube. Jeho tvůrcem pak je opět kanál AutoVlog.

Ten před časem vypustil již video, co se stane, pokud v plné rychlosti zařadíte na automatu zpátečku. Kromě aktivace parkovací kamery se ale nestalo vůbec nic. Automobil dále pokračoval v jízdě konstantní rychlostí. Uvést automat v útrobách Fordu Fusion do parkovacího režimu je pak dalším logickým krokem v testování, co všechno převodovka provede. Na rozdíl od onoho zařazení zpátečky probíhal tento test mimo silnici s hlavním provozem.

Fusion se rozjel na asi 105 km/h, přičemž v tu chvíli posunul autor videa automat do parkovací polohy. A podobně jako v případě zpátečky se na první pohled vůbec nic nestalo! Auto pokračovalo dále. Při detailnějším prozkoumání jde ale zaslechnout docela zlověstné zaskřípání. Navíc je převodovku docela těžké následně vrátit zpět do režimu drive. Nicméně, chování auta se ani po několikanásobném zařazení parkovacího režimu nikterak nezměnilo. Otázkou ale zůstává, jak by se v takovém případě zachovalo auto, které je starší než Ford Fusion.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy