Na co je šipka u stavu ukazatele paliva a proč je pokaždé jiným směrem?

Audi A4 Allroad 3.0 TDI Quattro (2016) | foto: Roman Havlín

Určitě si toho někdy všiml každý z vás. Ne každé auto má u palivoměru vyznačenu malou šipku. Některá auta jí mají doleva, některá doprava a některá vůbec. Víte, o co se jedná a proč je to vlastně tak?

Se stále novějšími modely aut se rozmáhají stále nové ukazatele a kontrolky, tudíž i současný majitel s přehledem o technice a novinkách může být leckdy překvapen tím, co vlastně na něj bude na palubní desce blikat. Samostatnou kapitolou je ale palivoměr, který je zatím ve velké míře řešen klasickým ukazatelem s ručičkou a dílky.

Ne vždy ale u něj najdeme symbol malé čerpací stanice se šipečkou do strany. Právě ta naznačuje, na jaké straně vozu se nachází hrdlo palivové nádrže. Tento fakt se hodí například nám motoristickým novinářům, jelikož často střídáme nová auta a člověk se leckdy ztrácí v tom, kde vlastně najde víčko od nádrže.

Právě šipka je důležitým a šikovným prvkem, který ale není samozřejmost. Následně vám totiž prozradíme, u kterých aut je šipka doleva, doprava a také ty, u nichž šipka vůbec není.

Tak například vozy značky Alfa Romeo. Ty šipku mají, ale ne všude. Nový model Giulia a 4C jí mají, jenže třeba hatchback Giulietta jí postrádá. Místo toho je u palivoměru nápis „Benzina”, takže řidič alespoň ví, že má tankovat benzin a ne naftu. Bez šipek se musíte obejít také u Citroenu DS4 nebo Peugeotu 308. Proč se Francouzi s tímhle neobtěžují, to je otázkou.

Naopak třeba česká Škoda Octavia jí má, konkrétně u ní najdeme šipku směrem vpravo. To samé se týká také většího Superbu a sesterského Volkswagenu Passat. Obecně pak koncernová auta se šipkami jen hemží, což je jen dobře. Je vidět, že Němci jsou na rozdíl od Francouzů opravdu preciznější.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy