Za takovou vychytávku by se nestyděl ani James Bond

BMW iX Flow | foto: youtube.com

Ačkoliv je tato zpráva čerstvá jako okoralý chléb, informace o BMW, které umí měnit barvu karosérie na mě skočila až nyní. Jak to mnichovští dokázali a je to vůbec k něčemu dobré?

Na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas odhalila automobilka BMW první auto na světě, které „mění barvy“. Tím autem je koncept luxusního SUV s názvem BMW iX Flow. Pro změnu barvy karoserie využívá technologii převzatou z elektronických čteček. Takzvaný elektronický inkoust umí měnit barvu karosérie od bílé po tmavě šedou.

Výzkumná inženýrka BMW Stella Clarke řekla:

"Toto je skutečně energeticky účinná změna barvy pomocí technologie E Ink. Tak jsme vzali tento materiál (je to takový tlustý papír) a naším úkolem bylo dostat to na 3D objekt, jako jsou naše auta."

Když je materiál stimulován elektrickými signály, přináší na povrch různé pigmenty, což způsobuje, že vůz získá jiný odstín nebo design, jako jsou například závodní pruhy. Technologie E lnk je momentálně ovládaná přes aplikaci v mobilním telefonu, ale v budoucnu by se změny měly ovládat také tlačítkem na palubní desce vozu nebo možná dokonce gesty rukou, řekla Clarke. Podle BMW není potřeba žádná energie k udržení barvy, kterou řidič zvolí.

Má to nějaké reálné využití?

"Můj oblíbený případ použití je použití barev k ovlivnění odrazů slunečního světla. Za horkého slunečného dne, jako je dnes, můžete přepnout bílou barvu, aby odrážela sluneční světlo. V chladném dni byste ji mohli přepnout na černou, aby absorbovala teplo." Zmínila se paní inženýrka Stella Clarke.

Ačkoliv vozidlo vystavené na CES mohlo střídat pouze šedou a bílou, technologie bude podle BMW rozšířena tak, aby pokryla spektrum barev.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy