BMW kompletně ukázalo SAV iX, které půjde do prodeje až za rok

AutoRoad.cz, 12. listopadu 2020, 00:01 Google+

Vize se stává skutečností, protože BMW Vision iNEXT se mění na BMW iX. Do oficiálního představení sice stále zbývá ještě rok a vývoj sériového modelu je v plném proudu, ovšem BMW Group již nyní nabízí první náhled na budoucí BMW iX. BMW iX se zcela nově navrženým, precizním a minimalistickým designem je prvním představitelem průkopnické generace automobilů připravených redefinovat zážitky z jízdy, pocit z vnitřního prostoru a vztah mezi vozidlem a cestujícími uvnitř.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

Sdílejte článek

BMW iX, jehož prodej odstartuje koncem roku 2021, ohlašuje nový věk mobility a zaměřuje se na novou interpretaci designu, udržitelnosti, radosti z jízdy, všestrannosti a luxusu. Jedná se o první model postavený na nové modulární platformě, na níž bude spočívat budoucnost BMW Group. Model iX, který je od počátku koncipován jako elektromobil, nově definuje úspěšný koncept vozů kategorie Sports Activity Vehicle (SAV).

BMW iX využívá nejnovější inovace v oblasti elektrifikace, automatizovaného řízení a konektivity a nabízí zážitky z jízdy, které se cestujícím dostanou pod kůži více než kdy jindy. Jeho konstrukce byla do nejmenších detailů navržena za tímto účelem. BMW iX bylo vyvinuto s cílem nabídnout uvnitř vysokou kvalitu života a příjemné prostředí pro řidiče a jeho spolucestující. Jasný a minimalistický design exteriéru reprezentuje novou formu mobility přizpůsobenou přesně potřebám cestujících ve voze. Těm, kteří sedí uvnitř, nabízí jeho interiér inovativní možnosti, jak využít čas během cesty a naplno si užít relaxace, bezpečí, zabezpečení a nové podoby luxusu.

img-responsive

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

„BMW Group se neustále snaží překonávat sama sebe. Tento přístup je hlavním bodem naší firemní strategie,“ říká Oliver Zipse, předseda představenstva BMW AG. „BMW iX vyjadřuje tento přístup v extrémně koncentrované podobě.“

Nová technologická výkladní skříň BMW Group  –  díky BMW i,  „ továrně na budoucnost “
Design a technologie BMW iX tvoří kompletní balíček vytvářející základy pro to, co se v mnoha ohledech dá označit za nový druh zážitku z jízdy. Tímto způsobem komplexně ztělesňuje charakter značky BMW i, jejímž posláním je transformovat individuální mobilitu. BMW i hraje ústřední roli v BMW Group jako „továrna na budoucnost“ a hnací síla inovací napříč celou společností. BMW i3, koncipované od prvního dne jako čistý elektromobil, se stalo na budoucnost orientovaným odrazovým můstkem udržitelné městské mobility. A vizionářské řešení plug-in hybridního BMW i8 je příkladem špičkové technologie pohonného systému v segmentu prémiových sportovních vozů.

BMW iX se začne v továrně v německém Dingolfingu vyrábět ve druhé polovině roku 2021 a zaujme pozici jako nová technologická výkladní skříň celé BMW Group. Kombinuje nejnovější poznatky společnosti ze strategických inovačních oblastí designu, automatizovaného řízení, konektivity, elektrifikace a služeb. Kromě toho je koncept a design modelu BMW iX zakořeněn v komplexním přístupu k udržitelnosti. To se odráží v oblastech, jako je optimalizovaná aerodynamika, inteligentní lehká konstrukce a rozsáhlé používání přírodních a recyklovaných materiálů, které pomáhají vytvářet špičkový pocit luxusu a komplexní pocit pohody uvnitř vozu.

img-responsive

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

Technologie BMW eDrive páté generace nabízí vynikající účinnost a dlouhý dojezd
Pátá generace technologie BMW eDrive, kterou tvoří dva elektromotory, výkonová elektronika, nabíjecí technologie a vysokonapěťová baterie, zaručuje výjimečnou účinnost. Pohonná jednotka vyvinutá BMW Group a vyráběná udržitelným způsobem bez použití kritických surovin známých jako vzácné kovy generuje podle nejnovějších výpočtů maximální výkon více než 370 kW/500 k. To bude stačit k tomu, aby BMW iX zrychlilo z 0 na 100 km/h za méně než 5 sekund.

Jasným cílem tohoto vozu je současně v daném segmentu vykázat výjimečně nízkou kombinovanou spotřebu elektrické energie, která v testovacím cyklu WLTP činí méně než 21 kWh na 100 kilometrů. Kapacita více než 100 kWh by měla vysokonapěťové baterii nejnovější generace umožnit na jedno nabití dojezd přes 600 kilometrů. (Všechny údaje týkající se výkonu, spotřeby energie a dojezdu jsou předpokládané hodnoty založené na aktuální fázi vývoje vozu.)

img-responsive

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

Rychlonabíjení stejnosměrným proudem: dalších více než 120 kilometrů za 10 minut
Nová technologie nabíjení BMW iX umožňuje rychlonabíjení stejnosměrným proudem až do výkonu 200 kW. Tímto způsobem lze baterii nabít z 10 na 80 procent plné kapacity za méně než 40 minut. K tomu je možné během deseti minut baterii nabít tak, že se dojezd vozu prodlouží o více než 120 kilometrů. Nabití vysokonapěťové baterie z 0 na 100 % výkonem 11 kW nabíjecí stanice Wallbox trvá méně než jedenáct hodin.

Baterie BMW iX jsou navrženy jako součást dlouhodobého cyklu zdrojů a umožňují výjimečně vysokou míru recyklace. Energie použitá k výrobě bateriových článků a vysokonapěťové baterie jako takové pochází výhradně z obnovitelných zdrojů.

„Technologie je hnací silou pokroku, který potřebujeme k řešení i těch největších výzev. To platí zejména pro ochranu klimatu,“ říká Oliver Zipse. „Není pochyb: má-li být mobilita skutečně udržitelná, musí používat mimořádná technická řešení. Pro BMW Group není prémiová mobilita možná bez odpovědnosti.“

img-responsive

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

Sada nových technologií tvoří základ dalšího pokroku směrem k automatizované jízdě
Nová sada technologických nástrojů, která se v BMW iX objevuje vůbec poprvé, je platformou pro významný pokrok v oblastech automatizovaného řízení a digitálních služeb. Například úroveň výpočetního výkonu byla navržena pro zpracování 20krát většího objemu dat než u předchozích modelů. Ve výsledku lze zpracovat zhruba dvojnásobné množství dat ze senzorů vozidla než dříve.

„Technologiemi BMW iX stanovujeme nové průmyslové standardy. Model iX má větší výpočetní výkon pro zpracování dat a výkonnější technologii senzorů než nejnovější vozidla v naší aktuální modelové nabídce, je kompatibilní s 5G sítí, dostane nové a vylepšené funkce autonomního řízení a parkování a využívá vysokovýkonnou pátou generaci našeho elektrického pohonu,“ říká Frank Weber, člen představenstva společnosti BMW AG odpovědný za vývoj.

„Všechny jednotlivé inovace jsou působivé. Ale pouze společně představují skutečnou změnu,“ vysvětluje Oliver Zipse. „Integrujeme technologický pokrok v celé jeho komplexnosti a vzájemné závislosti do inspirativních a udržitelných produktů.“

img-responsive

BMW iX s minimalistickým designem je představitelem průkopnické generace elektrických SAV z Mnichova | foto: BMW

Svěží design pro nové zážitky z jízdy
BMW iX je průkopníkem budoucí generace automobilů, u nichž BMW Group nově definuje udržitelnost, radost z jízdy a současně také prémiovost. Tento průkopnický charakter je jasně vyjádřen již designem vozu. Poskytuje základ pro nový druh řidičského zážitku, ve kterém jsou ústředními tématy důvěrnost, relaxace a sebepoznání.

„BMW iX ukazuje, jak můžeme dát novým technologiím velmi moderní a emotivní design. Vůz je technologicky složitý, ale působí velmi jasně a nekomplikovaně,“ říká Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design. „BMW iX nabízí mobilní životní prostor, ve kterém se lidé budou cítit v pohodlí a kde inteligence vozu bude k dispozici pouze tehdy, bude-li zapotřebí.“

Vytisknout

Diskuze: BMW kompletně ukázalo SAV iX, které půjde do prodeje až za rok

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

3/4 žen se vidí koncentrovanými a odpovědnými řidičkami

Genderová rovnost? Za volantem ne

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud