Už i ty, Apple? Produkty Mac, iPhone a Apple Watch doplní autonomní vozy

Bude snad výsledné vozidlo z dílna Applu vypadat takto futuristicky? | foto: youtube.com

Vše začalo nenápadně, když společnost Apple publikovala studii o tom, jak vylepšit LiDAR. Že nevíte, o co jde? LiDAR je klíčová technologie pro samo-řiditelné automobily, a Apple se tak oficiálně přiznal, že také pracuje na autonomních vozech.

Ano, společnost Apple poprvé oficiálně zveřejnila informace o tom, že pracuje na klíčové technologii pro autonomní vozy. Zveřejněné informace se týkaly postupů, jak samořídicím vozům zdokonalit algoritmy tak, aby dokázaly lépe rozpoznat cyklisty a chodce. Vše mají navíc umět s použitím menšího počtu senzorů. 

Nový softwarových přístup se nazývá "VoxelNet", a měl by umožnit lepší detekci trojrozměrných objektů. Autonomní vozy zatím používají kombinaci běžných dvourozměrných kamer a jednotek "LiDAR", díky kterým vnímají svět kolem sebe. Rozlišení však není dostatečné a způsobuje špatnou citlivost na malé a vzdálené objekty. 

Díky novému softwaru však vědci Applu dosáhli "velmi povzbudivých výsledků", a nebo to alespoň tvrdí. Jejich nové přístupy v detekci trojrozměrných objektů jsou podpořené počítačovými simulacemi, nebyly však zatím otestovány v reálných silničních podmínkách. 

Společnost Apple celou událost odmítá komentovat, k danému vývoji se nevyjadřovala ani v minulosti. Z různých informačních zdrojů ale vyplývá, že na projektu TITAN pracuje přes tisíc zaměstnanců již několik let. V dubnu tohoto roku navíc podala společnost Apple žádost na kalifornský regulační úřad, která se měla týkat povolení vlastního testování autonomních vozidel. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy