Policie České republiky modernizuje vozový park

Policie ČR | foto: Hyundai

Jedná se o účelové doplnění vozového parku, nikoliv o "stíhačky" hříšníků.

Není tomu tak dávno, kdy Policie České republiky používala pro všechny potřeby jedno univerzální vozidlo. Ať to byl typ Škoda Felicia nebo následně Škoda Octavia, měl posloužit pro běžné hlídkování, dopravu policistů na nepřístupná místa v případě vyšetřování a nebo pro dopadení a zastavení ujíždějících hříšníku a pachatelů.

Jak se zdá, konečně bylo pochopeno, že každá, tak to odlišná činnost potřebuje vozidlo, které bude splňovat specifické požadavky na výkon služby.

Pro běžné hlídkování v městských aglomeracích je požadavkem poskytnout posádce dostatek prostoru a pokud možno bez emisní provoz. V některých zahraničních rekreačních destinacích začali řešit tuto hlídkovou službu pomocí hybridů a elektromobilů.

A Policie ČR se od dnešního dne zařazuje do skupiny policejních složek, dbajících na ochranu životního prostředí v hustě obydlených městských aglomerací a zároveň i ekonomiku provozu. Pro tuto službu zařadila do vozového parku jeden z hlediska ekonomiky provozu nejlepších elektromobilů Hyundai Ioniq Electric.

Jedná se o plně elektrický vůz, jehož dojezd dosahuje až 311 km na jedno nabití. Při DC nabíjení stačí na dobití 80% kapacity jeho lithium-iontového polymerového akumulátoru méně než hodina. Hyundai Ioniq zaujme svým futuristickým designem, jeho karosérie je navíc zkonstruována tak, že s koeficientem čelního odporu vzduchu 0,24 poskytuje maximální efektivitu při jízdě. V interiéru pak posádce nabízí maximální pohodlí a nejmodernější bezpečnostní a asistenční systémy.

Policie ČR | foto: Hyundai

Zařazení těchto 28 vozidel z plánovaného počtu 38 do vozového parku Policie ČR je výsledkem velmi dobrých zkušenosti s provozem tohoto typu vozidla ve státní správě, které již Ministerstvo vnitra využívá.

Dopravit bezpečně policisty na těžko přístupná horská místa nebo do skutečně těžkého terénu běžné vozidlo nedokáže. Tuto službu nezabezpečí ani SUV s pohonem 4 x 4 a pro tyto podmínky musí nastoupit skutečný terénní vůz.

Ve výběrovém řízení pro tyto účely byla vybrána legenda mezi terénními vozy Toyota Land Cruiser. O terénních vlastnostech Toyoty Land Cruiser určitě nikdo nepochybuje. Poradí si s jakýmkoliv těžkým terénem a navíc je proslulá svou spolehlivostí.

Policie ČR | foto: Toyota

Pro potřeby policie byl tento typ vozidla upravený ještě dále. V přeloučské specializované firmě byly provedeny speciální úpravy vedoucí k vysoké úrovni balistické a protiminové ochrany. Vozidlo tak bude možné využít také v nebezpečném prostředí s maximální ochranou posádky. Jedná se tedy o skutečný speciál, který na první pohled vypadá jako běžný Land Cruiser, ale dokáže splnit i ty nejvyšší požadavky na policejní službu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy