Nové Subaru Impreza WRX STI by mělo mít 2,4 litrový boxer o výkonu 400 koní

Subaru WRX STi | foto: wheelsage.org

V příštím roce hodlá automobilka Subaru představit nové vydání jejího legendárního vozu s názvem Impreza WRX STI. Těšit se prý můžeme na výkonný přeplňovaný plochý čtyřválec a sofistikovaný náhon na všechna čtyři kola.

Jako základ pro motor, jenž má pohánět novou generaci Imprezy WRX STI, posloužil již existující čtyřválcový boxer o objemu 2,4 litru. Tento motor je v automobilech Subaru Legacy a Outback naladěn na výkon 194 kW (264 koní) a dosahuje 376 N.m. točivého momentu. Pro využití ve vrcholné verzi STI bude muset být tento motor jistě upraven a jeho vnitřní komponenty zesíleny.

Inženýři Subaru údajně srovnávali připravovaný motor s nejsilnějším produkčním čtyřválcem současnosti. Mnozí z vás jistě tušíte, že je řeč o motoru Mercedes-AMG M139, který ve vozech A45 a CLA45 dosahuje působivých 310 kW (420 koní) a 500 N.m. Novinka od Subaru má mít parametry téměř totožné. Výkon plochého čtyřválce má být 298 kW (405 koní) a točivý moment pak 490 N.m.

Zvěsti hovoří o debutu modelu WRX někdy koncem letošního roku. Vrchol v podobě WRX STI má následovat o něco později. Spekuluje se, že by novinka měla používat platformu shodnou s Toyotou. Automobilky Subaru a Toyota mají společnou dohodu o vývoji modelů s pohonem všech kol. Proto je velmi pravděpodobné, že nové WRX, potažmo i WRX STI budou používat tuto společně vyvinutou platformu.

Subaru WRX STi | foto: wheelsage.org

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy