BMW i3 skončí bez nástupce, navzdory jeho stále rostoucím prodejům

BMW i3 je na trhu už 6 let, nejnovější iterace ujede na jedno nabití přes 300 km | foto: BMW

Sama automobilka BMW je překvapena z neutuchajícího zájmu o malý elektromobil, který je na trhu už od roku 2013. Přesto není nová generace v plánu. Průkopník elektromobility od BMW však zůstává nadále v prodeji a je průběžně vylepšován.

BMW i3 je jedním z mála vozů, jehož produkční verze se téměř neliší od původního konceptu. I dnes - 6 let po jeho představení - působí na silnicích jako zjevení. Až BMW ukončí jeho výrobu, přijdeme o jedno z nejvýraznějších vozidel současného trhu. Bavorský výrobce se totiž chce zaměřit na elektrifikaci svých standardních modelů. "Neexistuje žádný konkrétní plán pro nástupce i3," tvrdí Pieter Nota, šéf prodeje a marketingu společnosti BMW. "Nyní přivádíme elektrifikaci do mainstreamu."

Automobilka však zdůrazňuje, že výroba současné generace BMW i3 nekončí. Tento vůz, který byl uveden na trh v roce 2013, byl průkopníkem elektrických vozů BMW. Jeho hlavním cílem bylo zjistit, jak velký je zájem o elektromobily mezi zákazníky. Byl navržen tak, aby sloužil jako průkopník pro budoucí technologie, od elektrického pohonu přes použití ekologických materiálů až po minimalistický interiér, čímž si vysloužil uznání i kritiku.

Futuristický interiér BMW i3 využívá v hojné míře recyklovatelných materiálů | foto: BMW Group

K dnešnímu dni prodalo BMW více než 150 000 "í-trojek" a prodeje neklesají, spíše rostou. BMW i3 přišlo ve správné době a zachytilo vlnu rostoucího zájmu o elektromobily. V první polovině tohoto roku vzrostly prodeje o 21% oproti stejnému období v minulém roce. To jsou pozoruhodná čísla pro takto starý vůz a samotná automobilka je tímto vývojem překvapena. Proto jej ponechává ve výrobě a dále pracuje na jeho vylepšení. Nabízí se ve dvou variantách s výkonem 125 kW ve standardní variantě a 134 kW ve výkonnější verzi i3s. Pod podlahou se skrývá baterie o kapacitě 42,2 kWh umožňující dojezd 285 až 310 km podle měření WLTP.

U svých běžných modelů začíná BMW s elektrifikací postupně. Nejprve představuje plug-in hybridy, čistě elektrická vozidla přijdou později. Minulý generální ředitel automobilky BMW Harald Krüger byl příliš pomalý v zavádění elektrického pohonu, za což byl často kritizován. Jeho nástupce Oliver Zipse má za cíl urychlit vývoj nových elektrických vozů. Do roku 2023 má v plánu představit 13 plně elektrických modelů, mezi nimi i sportovní vůz divize M.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy